Rakić: Zahtevamo da EU pređe sa reči na dela

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da se oni nadaju i da još uvek veruju obećanju Evropske unije povodom održavanja referenduma u nedelju na Kosovu.

„Evropska unija i pet zemalja Kvinte su dali izjavu i jasno poručili svima u Prištini da referendum mora da se održi na prostoru Kosova u nedelju. Ne mogu sa sigurnošću reći da li će EU da ispuni svoje obaveze. Ovo je pitanje puta ulaska u EU. Ako imamo nekoga u Prištini ko se protivi procesu „Otvorenog Balkana“, za šta se zalaže predsednik Vučić, sada imamo i situaciju da nam ne dozvoljavaju da idemo nekim drugim putem, u EU. A, EU zahteva referendum od svih nas. Mi zahtevamo od EU da pređu sa reči na dela, dosta su pričali i obećavali, mi smo im verovali, posebno mi Srbi sa severa Kosova jer smo izašli na izbore 2013. godine upravo verujući u bolju budućnost i u taj evropski put. U nedelju će EU i Euleks pokazati svoje pravo lice“, naveo je Rakić i dodao da je stoga odgovornost EU veća.

On je pozvao građane da što masovnije izađu na referendum i da odluče po svojoj savesti.

„Srbi žele da imaju osnovna ljudska prava, da se izjašnajavaju, da biraju i da budu birani. Tražimo ono što svi imaju, to nije nešto što mi tražimo a nemaju Albanci ili neka druga nacionalnost, već su to prava zagarantovana svim međunarodnim pravnim aktima“, poručio je Rakić.

Na pitanje novinara da li će pristati na scenario vlade Kosova da se glasa poštom ili preko Kancelarije za vezu, Rakić je rekao da Srbi nisu građani drugog reda.

„Mi želimo da imamo sva osnovna prava kao što ih imaju i Albanci. Neka se izbori održe kao do sada što su se održavali, posredstvom Euleksa i OEBS-a. Oni su bili medijatori i pozivamo njih da se uključe u sve ovo i da se u nedelju otvore sva biračka mesta“, rekao je Rakić.

Upitan da li misli da će referendum biti održan, Rakić je rekao da je velika odgovornost na EU, posebno na zemljama Kvinte.

„Ako one traže od Kurtija i prištinskih vlasti da se referendum održi, a ne bude ga bilo, onda je pitanje šta će Brisel dalje preduzeti. Do sada je EU bila nema. Sada su izdali saopštenje u kojem pozivaju da se organizuje referendum. Videćemo šta će uraditi i nakon toga ćemo povlačiti svoje poteze“, rekao je predsednik Srpske liste.

Izvor :
Kosovo online