Rakić sa Hovenijerom o najnovijim dešavanjima na severu

Opšta politička i bezbednosna situacija, sa posebnim akcentom na najnovija dešavanja kada je u pitanju sever Кosova, bile su glavne teme sastanka održanog danas između ministra za zajednice i povratak i predsednika Srpske liste, Gorana Rakića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Кosovu, Džefrija Hovenijera, navodi se u saopštenju.

Ministar Rakić je, kako se dalje navodi, ambasadoru Hovenijeru preneo je da srpski narod na Кosovu neće trpeti nikakve pritiske kada je u pitanju ostvarenje osnovnih prava i da sva dešavanja i celokupna kriza koja se dogodila prethodnih dana, može se rešavati isključivo razgovorom uz potpuno poštovanje osnovih potreba, kada je u pitanju normalno funkcionisanje Srba.

”Umesto da danas imamo formiranu Zajednicu srpskih opština, koja je sporazumom iz Brisela trebalo da se formira još pre devet godina, i da se preko njenih mehanizama rešavaju problemi koje imamo, mi i dalje tražimo njeno formiranje, što je nedopustivo”, rekao je Rakić.

„Bićemo konstruktivan partner u donošenju dobrih odluka za narode na Кosovu i u cilju boljeg položaja svih zajednica ali i žestok protivnik svega onoga što može da ugrozi položaj koji imamo, a koji danas nije ni malo zavidan“, dodao je predsednik Srpske liste.

Na kraju sastanka je ministar Goran Rakić, naglasio da jedino iskrenom voljom svih strana može se prevazići kriza koja danas postoji i da jednostrani potezi nikako ne mogu dovesti do rešenja problema, koji su danas veoma veliki, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Izvor :
RTV KIM