Rada Trajković: Integraciju Srba radi mafija

Srbi na severu Kosova su u strahu od „kriminogenih elemenata“ pod kontrolom Beograda, kaže Rada Trajković za DW. Oni ispod Ibra su pak u strahu od „ekstremnih Albanaca“, navodi ona.

Ime Rade Trajković se veoma često spominje u poslednje vreme. Postala je savetnica u vladi Kosova, i zbog toga imala probleme, ne samo na prelazima između Srbije i Kosova.

„Rođena sam na tom prostoru i hoću da radim na smirivanju koje neće biti samo retoričko, već pre svega ljudsko“, kaže Trajković za DW i dodaje da su dva naroda upućena jedan na drugi i da bi zajedno trebalo i da stignu „do Evrope“.

Beogradska vlast, kako kaže, vrši opstrukciju njenog rada jer je vidi kao nekoga ko hoće da „oduzme deo vladanja nad Srbima sa Kosova gospodina Vučića i njegovog kriminogenog dela koji ga vodi, a to je Milan Radoičić“.

Trajković kaže da je u Beogradu suštinski „u kućnom pritvoru“ i da živi „vrlo neslobodno“. Na Kosovu se „oseća relaksiranije“, iako je i tamo nekada bila pod snažnom zaštitom međunarodne zajednice.

„Dve realnost“ Srba na Kosovu

Na Kosovu – kada je reč o Srbima – prema rečima Rade Trajković postoje „dve realnosti“. „Na Severu su Srbi jako uplašeni i nalaze se pod potpunom – i mentalnom i fizičkom – kontrolom od strane kriminogenih elemenata, Radoičića i njegovih grupa preko kojih kontroliše ponašanje čitavog srpskog naroda.“

„Srbi ispod Ibra se u poslednje vreme osećaju isto tako uplašeni, ali više od napada koji dolaze od ekstremnih Albanaca“ i zato valja sprečiti urušavanje bezbednosti i povratiti osećaj slobode „jer bez slobode nema napretka“.

Težak je posao postići napredak u situaciji kada su ljudi u velikoj meri indoktrinirani da smatraju da ne mogu zajedno da žive, smatra Rada Trajković. „Deficit beogradskog i prištinskog tima u (dosadašnjim) pregovorima je u tome što u njima nisu učestovali umni ljudi.“ Ni jedna ni druga strana suštinski ne shvata realnost i to ometa dalje pregovore.

Međunarodna zajednica i Vučić su, po rečima naše sagovornice, napravili veliku grešku kada je reč o primeni Briselskog sporazuma: „Oni su dozvolili da integraciju Srba radi mafija.“ A kada integraciju radi mafija, „rezultat treba da bude profit“.

„Onog trenutka kada su videli da im je ugrožen profit“ oni su „išli na incidente, destabilizaciju Severa Kosova i samog Kosova“,

S druge strane, „gospodin Kurti ne shvata ili još uvek ne prihvata da je opstanak Srba vrlo važan i da je model Republike Srpske (…) već i zbog broja Srba koji žive na Kosovu zaista nije nešto što će međunarodna zajednica omogućiti, ali daje prostora da se napravi neki modalitet funkcionalnog opstanka i sa te strane rade mnogi eksperti (…) koji razumeju evropska rešenja za takve probleme.“

„Ucena“ Srba

„Vlada Srbije i gospodin Vučić su, prema mom mišljenju, glavni finansijeri Veselinovića i Radoičića koji su inače na listi Ministarstva finansija Amerike kao transnacionalni kriminalci ili mafijaši i da su osumnjičeni za zločin nad Oliverom Ivanovićem. I pored svega toga, oni i danas dobijaju najprofitabilnije projekte od vlade Srbije i Ane Brnabić“, tvrdi Trajković.

Srbi koji su napustili kosovske institucije dobijaju mogućnost „nadoknade“ iz Beograda. To je „finansijska ucena“ i „kontrola“ Srba koji potpisuju ugovor sa poslodavcem – Vladom Srbije. Na taj način srpska vlada „obavezuje ljude na lojalnost“. „Oni za buduće aktivnosti ponovo regrutuju stanovništvo u smislu njihove kontrole“, kaže Rada Trajković.

Trajković smatra da do „finalnog rešenja“ između Srbije i Kosova neće doći, ali da može doći do padanja tenzija između Srba i Albanaca, pod uslovom da Srbija bude na strani Evrope, Amerike i NATO „u ovom vremenu kada treba da se jasno kaže da podržavamo Ukrajinu“.

Izvor :
DW, Kim