Putin: Redovno razgovaram s Vučićem, nastavićemo da produbljujemo saradnju

Rusija će nastaviti da produbljuje saradnju sa Srbijom, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji uručenja agremana ambasadorima stranih država u Moskvi, javlja Sputnjik.

„Rusiju i Srbiju povezuje strateško partnerstvo. Oslanjajući se na tradiciju prijateljstva, kulturnu, duhovnu i istorijsku bliskost naših bratskih naroda. Redovno razgovaram s predsednikom (Aleksandrom) Vučićem, tokom ličnih sastanaka i telefonskih razgovora, o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje“, rekao je ruski lider.

On je rekao da Rusija ceni napore srpskih prijatelja da sprovode uravnoteženu, nezavisnu politiku na međunarodnoj sceni i dodao da će Rusija i Srbija nastaviti da produbljuju saradnju u ekonomskoj, naučno-tehničkoj i humanitarnoj sferi.

„U okviru međunarodnog prava, oslanjajući se na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, nastavićemo da pružamo našim srpskim prijateljima svestranu pomoć u borbi za legitimna prava i interese Srbije, zaštiti njenog državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti“, zaključio je Putin.

Svečanosti je prisustvovao srpski ambasador u Moskvi Momčilo Babić.

„Svetska dominacija SAD osuđena na propast“

Putin je osudio „napore SAD da očuvaju svoju globalnu dominaciju“, rekavši da su osuđeni na propast.

On je rekao da se „objektivni razvoj ka multipolarnom svetu suočava sa otporom onih koji pokušavaju da očuvaju svoju hegemoniju u globalnim poslovima i kontrolišu sve – Latinsku Ameriku, Evropu, Aziju i Afriku“.

Dodao je da „hegemon uspeva u tome dosta dugo, ali ne može da traje večno… bez obzira na dešavanja u Ukrajini“.

Putin je u više navrata odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu pravdao navodnim „mešanjem Zapada u vitalne bezbednosne interese Rusije“.

Sankcije Rusiji opisao je kao deo napora SAD i njihovih saveznika da ojačaju svoje pozicije. Medjutim, naveo je da su one zapravo loše uticale na njih same i na siromašne zemlje.

Izvor :
RTV KIM, N1, Sputnjik