Putin naredio delimičnu mobilizaciju

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je delimičnu mobilizaciju kako bi ojačao snage u vojnom sukobu u Ukrajini.

Ukaz o delimičnoj mobilizaciji je potpisan, objavljen i stupa na snagu danas, a parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za njeno izvodjenje.

Putin je u obraćanju naveo da je Ministarstvo odbrane preporučilo da se aktiviraju vojni rezervisti, pošto se zemlja suočava sa produženim konfliktom u Ukrajini. Cilj je, kako je naveo, „zaštita Rusije, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osiguravanje bezbednosti Rusa i stanovnika oslobođenih teritorija“.

Napomenuo je da ruska vojska deluje na liniji dužoj od 1.000 kilometara, i da se suštinski suprotstavlja „čitavoj vojnoj mašineriji kolektivnog Zapada“.

On je precizirao da će biti mobilisani samo vojnici iz rezervnog sastava, pre svega „oni koji su služili u oružanim snagama, imaju odredjene vojne specijalnosti i relevantno iskustvo“. Najavio da će svi mobilisani proći dodatnu vojnu obuku.

Putin je obećao podršku u održavanju referenduma u seperatističkim republikama Lugansk i Donjeck, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti u Ukrajini za prisajedinjenje Rusiji.

On je kazao da Rusija poseduje oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biti upotrebljena sva sredstva. Naveo je i da Zapad želi da uništi Rusiju.

Izvor :
RTV KIM, Beta