Pucano prema grupi srpskih devojaka i mladića kod Gračanice

Jedan od dva nepoznata muškarca na motorima pucao je juče u pravcu grupe srpskih devojaka i mladića na jezeru kod Gračanice. U pucnjavu se uključio lokalni policajac iz njihovog društva, tako što je svojim pištoljem ranio motorcikliste kada su krenuli da beže.

Marko Petković iz Lapljeg Sela, koji je bio u grupi srpskih devojaka i mladića, rekao je RTS-u da se pucnjava dogodila juče popodne na obali jezera Gračanica.

„Zaustavili su se na nekoliko metara od nas. Prijatelj koji je bio sa nama, po nacionalnosti Goranac, radi u policiji i govori albanski jezik. Prišao im je i zamolio ih da napuste mesto, jer je situacija bila neprijatna. Pomerili su se sa tog mesta i zaustavili nedaleko od naših automobila, i jedan od njih je počeo da puca iz pištolja na nas“, kaže Petković.

Naveo je da su legli na zemlju kada su čuli pucnjavu, a da su ih od metaka zaštitili parkirani automobili.

„Policajac u civilu koji bio sa nama u grupi, uzvratio je pucanjem kada su napadači krenuli da beže prema selu Marmor“, precizirao je Petković i dodao da su incident prijavili policiji.

Patrola iz stanice policije u Gračanici stigla je nakon 40 minuta. Potom je stigla i patrola policije iz stanice policije u Prištini i preuzela istragu.

„Slučaj se vodi protiv policajca, to nam nije jasno“

Bojan Rajković, roditelj jednog od mladića koji je bio na jezeru ističe, prema kazivanju svog deteta, da bi cela situacija izmakla kontroli i završila sa možda teškim posledicama da u blizini nije bilo policajaca u civilu.

„Sreća je što je u društvu bio i policajac. Policija je decu ispitivala u Prištini više od pet sati. U ovom postupku su mladići i devojke svedoci, a slučaj se vodi protiv policajca. To nam nije jasno“, kazao je Rajković.

Incident nije registrovan u redovnom izveštaju policije

Incident kod jezera u Gračanici nije registrovan u današnjem, redovnom izveštaju kosovske policije.

Portparol policije u Prištini Agron Borovci lokalnim medijima je izjavio da je policija pokrenula istragu kako bi razjasnila sve okolnosti incidenta, kao i da osobe koje su zadobile prostrelne rane imaju 23 i 28 godina, da su hospitalozovane, a jedan policajac se sumnjiči da je pucao na njih iz vatrenog oružja.

Kancelarija za KiM: Ovakve situacije prizivaju sećanja na strašne zločine

Napad do koga je juče došlo na Gračaničkom jezeru predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Ovakve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti, u kojima su na Kosovu i Metohiji stradala srpska deca.
Srbi u Gračanici s pravom su ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece i zato zahtevamo da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom“, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju napominje da uporno upozorava na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima u pokrajini i krajnje je vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije.

„One međunarodne organizacije čiji je mandat i odgovornost da Srbima na KiM garantuju bezbednost, ovaj napad, u čijem se središtu našla srpska omladina, moraju tretirati s najvećom pažnjom i on nipošto ne sme proći nekažnjeno“, poručuje Kancelarija.

Nažalost, dodaje Kancelarija, neodgovornim izjavama albanskih političara na čelu sa Aljbinom Kurtijem, Srbima se svakodnevno crta meta na čelu i direktno ugrožava njihova bezbednost.

Povodom pucnjave se oglasila i Srpska lista, koja je najoštrije osudila jučerašnji incident i pozvala međunarodnu zajednicu da najhitnije reaguje i javno ovaj etnički motivisan napad koji je izazvao veliku uznemirenost među svim Srbima, posebno na centralnom Kosovu.

„Zapaljiva retorika i podrivanje mira od strane lidera kosovskih institucija u Prištini za posledicu ima seriju incidenata čija se kulminacija desila juče“, navodi Srpska lista u saopštenju.

Izvor :
RTS