PU “Đurđevak” obeležio 71 godinu rada i postojanja

Predškolska ustanova „Đurđevak“ obeležila je 71 godinu postojanja. Tim povodom u prepunoj sali Doma kulture Gračanica deca i vaspitači prikazali su bogat repertoar igara, pesama i recitacija. Jedna od vaspitačica u ovoj ustanovi Snežana Krnjajić kaže da su se mališani za ovu priliku pripremali mesec dana. 

„Te pripreme nama, može se reći traju čitave godine, ne konkretno baš za igru, ali ono što mi radimo to je supcesivni neki rad i na kraju kulminira, kruniše se ovom priredbom. Može se reći da intenzivno pripremamo mesec dana, a ne bi se reklo, delujemo kao pravi probfesionalci, deluje kao da smo to spremali mesecima“, rekla je Krnjajić. 

Pored bogatog kulturno umetničkog programa i nove igre svake godine vaspitači i roditelji potrude se da pripreme i kostime za decu. 

„To uvek bude zanimljivo. Mi imamo izuzetnu saradnju sa roditeljima tako da u tome, deo toga, učešće uzimaju i roditelji, a i naša kreacija je ovo, vidi se“, rekla je Snežana Krnjajić. 

Sedište ove predškolske ustanove koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, do 1999. godine bilo je u Prištini, a danas je u Gračanici. Pored redovnog boravka u vrtiću, ova ustanova sprovodi i predškolski pripremni program u Sušici, Lapljem Selu, Gračanici i Brnjici, a po rečima direktorke Radice Parlić, ova ustanova trenutno poseduje osam objekta gde boravi 495 dece. 

„Mi imamo za sada 8 objekta. Ubrzo će nam biti, nadamo se, gotov i objekat, mislim ubrzo ćemo verovatno preći u novi objekat u Gračanici, ali osam objekta imamo za sada. Kako funkcionišemo neka pokaže ova današnja priredba“, rekla je Parlić. 

Parlićeva ističe i da se tokom svog rada u ovoj ustanovi nije suočavala sa većim problemima. 

“Nismo do sada imali nekih većih problema, ali bože moj, svi mi grešimo pa možda smo pogrešili i mi ponekad, nenamerno. Ja uvek kažem, verujemo roditeljima kada nam dođu i kažu da im se možda nešto ne sviđa, ali jednostavno roditelji daju nama na vaspitanje, ne na čuvanje, nešto najvrednije odnosno njihivu decu”, rekla je Parlić. 

Obeležavanju godišnjice postojanja Đurđevka pored nekoliko stotina meštana prisustvovali su i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predsednik Privremenog organa Opštine Priština Novak Živić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović i drugi predstavnici lokalnih institucija. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica