Prvog marta počinje suđenje Tačiju i ostalima, za isti dan najavljen protest Albanaca iz dijaspore u Hagu

„Za OVK, istinu i pravdu“ – 1. marta se održava protest u Hagu, holandskom gradu u kome se nalazi sedište Specijalnog suda. Organizuju ga Albanci iz dijaspore, koji će na dan početka procesa protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija tražiti pravdu i pokazati podršku bivšim liderima OVK. Organizatori protesta pozivaju na što veći izlazak tog dana i ne samo Albance iz dijaspore, već pozivaju i građane Kosova da im se pridruže u mirnom protestu.

Albanci iz dijaspore izražavaju nezadovoljstvo procesima koji se odvijaju u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu. Prema njihovim rečima, bivši lideri OVK suočeni su sa političkim procesom.

Oni se ne protive sudu, već ga pozivaju da donese pravdu bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova kojima se tamo sudi.

Dozvolu za organizovanje protesta već su obezbedili od holandskih vlasti i očekuje se da će se građani okupiti u sredu, 1. marta od 10 do 12 časova.

„Započeli smo sa organizacijom protesta zbog nezadovoljstva jer ovaj proces traje već dve godine. Čini nam se da je ceo proces skliznuo u politički proces, a ne u pravdu. Protiv lidera Oslobodilačke vojske Kosova i protiv onih koji su napravili državu Kosovo, mnogo su doprineli izgradnji države, u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, bili su političari koji su koordinirali svoj rad, uglavnom sa međunarodnim predstavnicima, na razvoju Kosova za integraciju u razne međunarodne organizacije, kako bi Kosovo bilo što organizovanije za zajednice na Kosovu“, kaže Raif Istogu, jedan od organizatora protesta.

Istogu za KosovaPress iz Nemačke kaže da žele da pokažu svetu da podržavaju bivše pripadnike OVK.

„Niko nije mislio da će ljudi mira, koji su se borili za oslobođenje Kosova, završiti u pritvoru u Hagu. Ovo je glavno pitanje zašto se organizujemo. Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi i drugi nisu samo imena, već i slavna istorija Oslobodilačke vojske Kosova, oni nisu samo osnivači OVK, već i očevi kosovske države, Republike Kosovo. To je glavni razlog zašto danas pokušavamo da organizujemo veliki protest u Hagu, da pokažemo celom svetu i iznesemo svoj stav – da smo uz oslobodioce“, dodaje on.

On očekuje da će protest 1. marta biti veličanstven i potvrđuje da će biti održan na lokaciji pet minuta udaljenoj od institucije Specijalnog suda u Hagu.

„Razmišljamo da se organizujemo autobusima i imamo kontakte sa skoro svim evropskim zemljama – sa Švajcarskom, Austrijom, Francuskom, kontaktirali smo aktiviste i svi su aktivirani da protest bude što veći“, rekao je Istogu.

On kaže da pozivaju sud da ostvari pravdu, jer se, prema njegovim rečima, bivši lideri OVK suočavaju sa nepravdom više od dve godine otkako su u pritvoru.

„Mi samo tražimo pravdu, devastirani smo slučajem Dik Marti. Slučaj Dik Marti je potpuno zanemaren, ispostavilo se da je to laž koju su servirali ruski i srpski krugovi. Samo ćemo apelovati na Specijalni sud da bude fer, a ne politički. Ne protivimo se Specijalnom sudu, nemamo razloga da se protivimo Specijalnom sudu, samo ćemo se suprotstaviti nepravdi koja se nanosi našim herojima i samom albanskom narodu“, kaže on.

Istogu smatra da bi ovom protestu trebalo da se pridruže i građani sa Kosova.

Očekuje se da će protest 1. marta u Hagu biti miran i trajati dva-tri sata.

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu 1. marta počinje suđenje bivšim liderima OVK, koji su u pritvoru od novembra 2020. godine.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija povodom navoda o ratnim zločinima potvrđena je 26. oktobra 2020. godine, dok su se u prvim pojavljivanjima u Specijalizovanim većima u Hagu izjasnili da nisu krivi.

Specijalizovano tužilaštvo je 29. aprila podnelo izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, u kojoj se tvrdi da su optuženi počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Izvor :
Kossev, Klan Kosova