Protestna šetnja od Severne Mitrovice do Zvečana u znak podrške nedavno uhapšenim Srbima na severu

Nekoliko hiljada građana, na čelu sa medicinskim radnicima krenuli su od kruga Kliničko bolničkog centra u Severnoj Mitovici do spomenika Knezu Lazaru, odakle su dalje do Zvečana nastavili svoju protestnu šetnju, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nedavno uhapšenih Srba sa severa.

Protestnu šetnju predvodio je direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica  Zlatan Elek, kao i bivši gradonačelnik opštine Zvečan, Dragiša Milović. Medicinski radnici koji su bili na čelu kolone nosili su transperente – „Svuda u svetu lekari su heroji, a za Prištinu kriminalci“, „Stop Kurtijevom teroru“, „Ko je sledeći“, “Dalibor Spasić nije kriv!!!”.

Ispred zgrade opštine Zvečan, gde od 29. maja traju protesti Srba zbog nasilnog ulaska kosovskih specijalaca u zgradu opštine Zvečan, okupljenima se najpre obratila glavna medicinska sestra KBC „Kosovska Mitrovica“ Ivana Stoisavljević. Ona je rekla da su se ljudi danas okupili kako bi iskazali miran protest zbog, kako navodi, „terora, hapšenja i prebijanja sugrađana i dece“.

„Ovde smo da zatražimo oslobađanje Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, Miluna Milenkovića Luneta, Nemanje Vlaškovia, Milovana Božovića, Slađana Trajkovića i našeg kolege medecinskog tehničara Dalibora Spasića. Ovde smo da iskažemo protest protiv specijalnih jedinica kosovske policije, koji su pre dva dana na putu Brnjak-Rudine maltretirali i tukli maloletnu decu brata i sestru Kritijana i Daru. Svi su oni prebijani i hapšeni samo zato što su Srbi, a sa jednim ciljem da se utera strah i nesigurnost kod naših građana, da se osećamo neezbedno, da ne vidimo svoju perspektivu i perspektivu svoje dece na vekovnim prostorima, već, a to bi Priština i želela, da se iselimo. Upravo je to namera Vlade Aljbina Kurtija – da se jedan deo pohapsi a drugi protera“, rekla je ona.

Dodala je i da su Srbi rešeni da ostanu na svojim vekovnim ognjištima i da traže od međunarodne zajednice i Srbije da ih zaštiti od „terora Aljbina Kurtija“, kako bi nastavili sa normalnim životom i radom.

„Nažalost i jutros je uhapšen još jedan Srbin Uroš Vukašinović u opštini Leposavić, pa se svi pitamo ko je sledeći. Ovom prilikom želimo da se obratimo i domaćoj i svetskoj javnosti, predstavnicima međunarodnih institucija, Kforu, Euleksu, Oepsu, svim ljudima dobre volje u Srbiji i svetu da nas zaštite od Kurtijevog terora i da se Srbi oslobode. Tražimo da se Srbi oslobode, a od Srbije da nas zaštiti, da se specijalci sa dugim cevima i oklopnim vozilima povuku iz naših opština sa severa kako bismo mogli da se vratimo normalnim tokovoima života“, navela je Stoisavljević.

Bivši gradonačlenik Zvečana Dragiša Milović rekao je da su Srbi za mirno rešenje krize na severu Kosova.  

„Nema deeskalacije, nema smirivanja dok se specijalne jedinice nalaze u opštinama na severu i nema deeskalacije dok se hapse najugledniji sportisti, privrednici, studenti, dakle oni koji su nevini. Nema deeskalacije i smirivanje dok se oni ne puste iz kazamata. Nema deeskalacije dok se i dalje proglašavamo za ruljom, teroristima i ljudima koji ne poštuju pravo“, kazao je Dragiša Milović i poručio:

„Želim da poručim da smo protiv svakog nasilja i moramo svi zajedno da osudimo i nasilje nad novinarima, nad Kforom i policijom, ali i nasilje nad našim građanima, nevinim građanima koje hapse. Imamo poruku i za naše komšije Albance – mi smo živeli, živimo i danas, nadam se i želim da živimo zajedno jedni pored drugih u miru i da poručim svetu da se sreća jednog naroda ne može graditi na nesreću drugog naroda“, rekao je Milović.

Ranije danas, u Severnoj Mitrovici na igralištu Tehničke škole, u znak podrške nedavno uhapšenom treneru ovog kluba Milunu Lunetu Milenkoviću održan je u javni trening kik boks kluba „Kosovska Mitrovica“.

„Kik boks klub „Kosovska Mitrovica“ danas održava javni trening kao sportski i jedini vid protesta koji će se održavati u narednim danima i jedini vid protesta koji kik boks klub „Kosovska Mitrovica“ podržava. Mi smo sa sportskim aktivnostima, sa takmičarima i rekreativcima našeg kluba održali javni trening danas u vidu protesta za našeg sportskog trenera, a pre svega i životnog učitelja, Miluna Milenkovića, koji je nepravedno uhapšen. Osim njega, podržavamo i sve uhapšene Srbe i najavljujemo nove treninge na otvorenom u vidu podrške svim uhapšenim Srbima“, rekao je Aleksandar Alagić, pomoćni trener Kik boks kluba „Kosovska Mitrovica“.

 Među građanima i zdravstvenim radnicima koji su protestovali danas su bili i predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Aleksandar Spirić.

Izvor :
Medija centar Čaglavica