Protesti u Leposaviću zbog hapšenja Srba: Je li naša sloboda bodljikava žica?

Protesti u Leposaviću zbog hapšenja Srba počeli su danas u 12 časova u centru ovog mesta, a u senci još jednog hapšenja do koga je došlo rano jutros.

Podsetimo, danas je uhapšen još jedan mladić srpske nacionalnosti, u selu Tvrđan u kome živi. Kosovska policija je navela da je razlog hapšenja umešanost u napad na novinare u Leposaviću.

Ovo je treće hapšenje kosovskih Srba u proteklih pet dana.

Skup podrške je počeo u 12 sati ispred zgrade opštine Leposavić, gde se svakodnevno održavaju protesti još otkako je trenutni gradonačelnik ušao u zgradu 29. maja i otada je nije napustio.

Pored predstavnika lokalne samouprave na protestu govore i predstavnici civilnog društva koji traže oslobađanje uhapšenih Srba.

Kako javlja reporterka N1, među prvima se obratila majka uhapšenog Nemanje Vlaškovića i poručila da njen sin nije kriv, te da je protestu prisustvovao jer je želeo da na miran način izrazi svoje nezadovoljstvo.

Posle nje se okupljenima obratila sestra uhapšenog Dalibora Spasića i rekla da svi koji ga poznaju, znaju da nije kriminalac. Ona je upitala zašto Evropa i svet ćute i da li treba da se svi oni zapitaju ko je sledeći.

„Gde je naša sloboda, da li je to bodljikava žica? Kako da objasnim bratinici gde joj je tata? Da li možeš mirno da spavaš, Evropo, dok jedno dete ne može da spava jer doziva oca?“, pitala je ona i rekla da su svi okupljeni tu Dalibor Spasić, Nebojša Vlašković i Uroš Vukapinović.

Na protestu je govorila i Petra Vučković, ovogodišnji đak generacije Srednje škole „Nikola Tesla“ u Leposaviću. Ona je rekla da neće da priča o patriotizmu, jer se reč zbog preterane upotrebe izlizala.

„Neću govoriti ni o politici. U ime svojih vršnjaka poručujem i onima u Beogradu, i onima u Prištini – vratite nam radost. Sada nam je potrebno jedinstvo, ali ne jedinstvo po meri pojedinaca“, kazala je ona.

U Leposaviću je danas pojačano prisustvo KFOR-a iz Letonije, a reporterka N1 uočila je tri patrole – na samom ulazu u Leposavić, kod baze Noting Hil i nedaleko od centra Leposavića.

Inače, jedan od prištinskih portala objavio je jutros da KFOR ne dozvoljava da specijalne jedinice kosovske policije uđu u Leposavić. Kasnije su ispravili vest i naglasili da se ulaz policajcima dozvoljava, ali ne i ministru za lokalnu samoupravu Elbertu Krasnićiju, koji je želeo da poseti opštinu, jer takve posete imaju tendenciju da izazovu provokacoije.

Izvor :
N1