Protest u Gračanici zbog nedostatka dinara, ugrožen rad zdravstvenih ustanova

Oko stotinak radnika zdravstva koji rade u zdravstvenim ustanovama u sistemu Republike Srbije na Kosovu okupili su se danas ispred Banke Poštanske štedionice u Gračanici kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog nemogućnosti da podignu svoje plate u dinarima.

Doktor specijalista opšte medicine Dalibor Stojanović rekao je da su se on i njegove kolege spontano okupili kako bi na miran način izrazili svoje nezadovoljstvo.

„Mi smo do sada platu primali u dinarima na ovom mestu, međutim od 1. februara sa odlukom kosovskih vlasti smo primorani da za svoje plate idemo, većina ovde i zna, do najbliže ekspoziture Komercijalne banke u Kuršumliji. To je za većinu nas dodatno maltretiranje i dodatni trošak. Koleginica je pre par dana morala da uzme slobodan dan da bi otišla da podnese zahtev za izdavanje platne kartice. Ona je morala da se maltretira kako na jednoj tako i na drugoj strani administrativnog prelaza. Tamo je čekala tri sata upravo da bi završila jedan najobičniji administrativni postupak koji smo mi do sada ostvarivali ovde. Da ne govorim o drugim administrativnim postupcima i uslugama koje smo ostvarivali, kao što su dozvoljeni minusi. Za to ćemo sada morati da prelazimo 80 kilometara u jednom pravcu, da bismo podigli svoju platu koju smo zaradili radeći svoj posao kao zdravstveni radnici“, rekao je Stojanović.

Rekao je i da se on i njegove kolege koje rade u ovom zdravstvenom sistemu ne bave nikakvim ilegalnim aktivnostima, već zdravstvenu pomoć ukazuju svim pacijentima, bilo da su to Srbi, Albanci, Romi, Goranci ili drugi. On je takođe izrazio zabrinutost za pacijente koji se leče u ovim zdravstvenim ustanovama.

“Znate i sami da određeni pacijenti moraju da plaćaju participaciju za neke usluge, sada kada je zabrana dinara sve to dovodi u opasnost -pružanje zdravstvene zaštite odnosno dovodi u pitanje našu egzistenciju, naš opstanak i ostanak na ovim prostorima”, rekao je Stojanović.

Pedijatar Zorica Jovanić kazala je da će se zdravstveni radinici na neki način možda i snaći i podići primanja, ali da su ljudi koji nemaju načina da to učine ostavljeni na cedilu.

„Mi primamo platu od naše države u dinarima, mi ćemo se nekako i snaći i podići te pare i prebaciti u evrima, ali šta sa onim ljudima koji su ovde, koji nemaju mogućnosti kao mi da odu, da uzmu i da se vrate. Znači ostavljeni su na cedilu. Ono što moram još da kažem što peče i što jednostavno shvatamo da je to istina – nažalost niko nas ne čuje, sve je to perfidna igra, suptilna igra velikih, a mi smo mali i mi ne možemo ništa i to je problem. Ali ajde da se dogovorimo, da sednemo i da kažemo šta trebamo da uradimo jedini drugima da bi smo živeli u miru jedni pored drugih ako ne možemo zajedno i da jednostavno zaboravimo sve ono što je iza nas i da živimo u nekim boljim uslovima i nekom lepšem vremenu“, rekla je Jovanić.

Da zdravstveni radnici pružaju medicinsku pomoć svim ljudima bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost rekao je i specijalista intenzivne zdravstvene nege Vladimir Petković. On je podsetio na otežano funkcionisanje zdravstvenih ustanova koje rade u sistemu Republike Srbije.

„Pored toga što je funckcionisanje naših ustanova otežano zbog neadekvatnog i neredovnog snabdevanja lekovima i potrošnim sanitetskim materijalom, medicinskom opremom mi se trudimo da na sve načine našim pacijentima pružimo što bolju zdravstvenu negu, ali evo i ovaj potez administracije iz Prištine otežava ne samo naš rad kao zdravstvenih radnika nego je pre svega naša zabrinutost veća zbog toga što su ovim potezom ugroženi pre svega naši pacijenti. Među njima ima dosta starih osoba, bolesnih, polupokretnih ili nepokretnih koji nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da odu u centralni deo Republike Srbije da podignu svoje penzije ili socijalna davanja. Pa kako će onda uspeti da se prehrane, da kupe lekove kojih nažalost nema dovoljno u zdravstvenim ustanovama“, rekao je Petković.

Petković je uputio i apel međunarodnim predstavnicima.

„Još jednom sa ovog mesta je naša molba svim međunarodnim faktorima da nam omoguće, i nama kao zdravstvenim radnicima, ali pre svega našim pacijentima, osnovno pravo na život i na egzistenciju“, rekao je Petković.

Podsetimo, 1. februara stupila je na snagu uredba Centralne banke Kosova kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste samo evri, čime je okončana upotrebu srpskog dinara.

Izvor :
Medija centar Čaglavica