Produžen pritvor trojici Srba uhapšenih u slučaju Banjska

Na zahtev tužilaštva, Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor za još dva meseca trojici uhapšenih Srba osumnjičenih za učestvovanje u sukobima u Banjskoj, septembra prošle godine.

Ovu informaciju je potvrdila Mirljinda Gaši, portparolka Osnovnog suda.

„Nakon zahteva Specijalnog tužilaštva za produženje mere pritvora u krivičnom predmetu protiv okrivljenih V.T., B.S. i D.M., Osnovni sud u Prištini – Posebno odeljenje je 22.04.2024. doneo odluku i usvojio zahtev tužilaštva, tako da je trojici okrivljenih mera pritvora produžena za dva meseca“, kazala je Gaši.

V.T., B.S. i D.M. uhapšeni su nakon sukoba sa pripadnicima Kosovske policije u Banjskoj krajem septembra prošle godine.

Tužilaštvo ih optužuje za izvršenje terorističkog akta, pokušaj rušenja ustavnog poretka Kosova i bezbednosti, terorističke aktivnosti, te pripremanje terorizma.

Nakon sukoba u Banjskoj uhapšeno je šest osoba zbog sumnje u povezanost sa ovim krivičnim delom, međutim, neki od njih su pušteni usled nedostatka dokaza.

U napadu na patrolu Kosovske policije 24. septembra prošle godine ubijen je kosovski policajac Afrim Bunjaku. Grupa predvođena Milanom Radoičićem, tadašnjim potpredsednikom Srpske liste, potom je upala u manastirski kompleks u Banjskoj. Sukobi su trajali čitav dan, a u razmeni vatre sa policijom ubijena su i tri pripadnika ove grupe.

U međuvremenu je zaplenjena velika količina oružja i vozila koje je grupa koristila, a u istrazi kosovskih organa zaplenjena je i imovina Milana Radoičića u Kosovskoj Mitrovici i na jezeru Gazivode.

Kosovske vlasti su ovaj napad označili terorističkim i od tog momenta insistiraju na hapšenju i izručenju Milana Radoičića. Radoičić je priveden i ispitivan od strane srpskih organa, ali je u pritvoru zadržan samo jedan dan. Iako je osudila sukobe u Banjskoj Srbija nije procesuirala Radoičića. Pritisak međunarodne zajednice na Srbiju od tog momenta je konstantan, traži se odgovornost i kažnjavanje optuženih za slučaj Banjska.