Priština predaje Beogradu posmrtne ostatke troje srpskih civila

Predstavnici beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica, u okviru dijaloga Beograd – Priština, preuzeće u utorak na prelazu Merdare identifikovane posmrtne ostatke tri civilna lica srpske nacionalnosti, koja su stradala u Uroševcu, Prizrenu i Prištini tokom 1999. godine, saopštila je Komisija Vlade Srbije za nestala lica, a prenosi N1.

Kako se navodi, ta lica identifikovana su metodom analize DNK nakon što su predstavnici Komisije za nestala lica prikupili dodatne referentne uzorke za DNK analizu od srodnika nestalih u cilju identifikacije posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

Posmrtne ostatke dva lica, u ime porodica, od prištinske delegacije preuzeće predstavnici beogradske delegacije, dok će posmrtne ostatke jednog lica preuzeti članovi njegove porodice. Sahrane će biti u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu, u skladu sa željama porodica.

Komisija je navela da je time nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, stradalih na području Kosova, što je od posebnog značaja za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, prenosi N1.

U službenim evidencijama Komisije za nestala lica vodi se još 567 lica kao nestalo u vezi sa sukobima na Kosovu, navedeno je u saopštenju.

Izvor :
N1