Preminuo Milovan Vitezović

Pisac Milovan Vitezović preminuo je u 78. godini u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Milovan Vitezović je rođen 11.septembra 1944. godine kraj Kosjerića.

Bio je dugogodišnji urednik igranog programa TV Beograd i glavni urednik umetničkog programa RTS-a. Takođe je bio i profesor filmskog i televizijskog scenarija na katedri Dramaturgije Akademije umetnosti. Pisao je pesme, romane, drame, filmska i TV scenarija, eseje, kritike i aforizme.

Objavio je više od četrdesetak knjiga u preko 180 izdanja. Bio je autor 11 romana, koji su svi bili bestseleri. Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

Za televiziju je pisao scenarija za drame „Šešir profesora Koste Vujića“, i „Snohvatice“ I i II; za igrane televizijske serije „Dimitrije Tucović“ i „Vuk Karadžić“ (16 epizoda). Pisao je scenarija za igrane celovečernje TV filmove: „Mesto susreta Beograd“ i „Srebro na Odisejevom putu“ za evropske televizije ORF i ZDF.

Sa Zdravkom Šotrom radio je scenarija po svojim romanima „Lajanje na zvezde“ (nagrada festivala Herceg Novog i Zlatna novosadska arena), a tokom bogate karijere ovenčan je brojnim nagradama.

Izvor :
RTV KIM, Novorsti.rs