Site icon Medija centar

Premijerno izvedena dečija predstava „Princeza Snežna i deset patuljaka“ u Domu kulture Gračanica

U Domu kulture Gračanica danas je premijerno izvedena dečija predstava  „Princeza Snežana i deset patuljaka“ po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta i Fakulteta umetnosti u Prištini, kao i Doma kulture „Gračanica“.

Direktor Narodog pozorišta Priština Predrag Radonjić rekao je da je Branislav Milićević (Branko Kockica), za predstavu “Princeza Snežana i deset patuljaka” besplatno ustupio tekst.

“Nadam se da će i on biti jednom u prilici da nas poseti i da pogleda kako se njegova predstava igra na Kosovu i Metohiji a onda i u  drugim delovima Srbije”, rekao je Predrag Radonjić.

Ova, kao i predstava  „Zvonar Bogorodičine crkve“, čija je premijera u Gračanici izvedena pre godinu predstavalju rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini (sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici), Narodnog pozorišta u Prištini i Doma kulture u Gračanici. Reditelj i glumac Igor Damnjanović govorio je o značaju te saradnje između Fakuleta, mladih glumaca  i Narodnog pozorišta Priština.

“Ovakve predstave (ova i predstava „Zvonar Bogorodičine crkve“) prevazilaze obične predstave za decu. One su stvarno, što se tiče i autorskog dela predstave, kostima, scenografije nešto više nego što se radi u ostatku Srbije van Beograda. Drago mi je da su tu neki mladi ljudi koji završavaju Fakultet dramskih umetnosti i što naše pozorište i kultura na Kosovu dobija neke podmlatke koji će svakako sutra zaigrati za ovu publiku. A privikavaju se uslovima i nedaćama koje ovaj posao u praktičnom smislu otežava naš rad na ovim prostorima”, rekao je Damnjanović.

U predstavi igraju student Dramskog odseka ovog Fakulteta – Anđela Petrović (Snežana), Petra Zamboni (Zla veštica), Filip Paprić (Princ, kralj, lovac…), Miloš Mitrović i Slaviša Ćuković (Braća Grim), dok autorski tim (muzika, scenski govor, scenski pokret i koreografija) čine njihovi profesori.  

„Jako nam je drago što smo deo ove predstave i što smo pozvani da sarađujemo sa NPP. Ovo je jako značajno za nas studente zato što nam se otvorio jedan novi prostor za rad i za stvaranje i što možemo da dobijemo dualno obrazovanje“, kazala je Anđela Petrović, studentkinja treće godine Fakulteta umenosti u Prištini koja tumači lik Snežane.

„Radovalo me je što imam priliku da radim ponovo lekturu dečije predstave, radila sam sa ozbiljnim profesionalcima i stojim iza onoga što će oni danas govoriti i nadam se da će me ovo pozorište i dalje angaživati kao profesora fakulteta u svim našim saradnjama“, rekla je profesorka Andrijana Videnović, koja je u ovoj predstavi radila scenski govor.

Direktor Narodog pozorišta Priština Predrag Radonjić  najavio je da će u Domu kulture Gračanica, 22. marta, premijerno biti odigrana nova  predstava Ežena Labiša „Kasica prasica“ u režiji Ksenije Krnajski.

Na premijeru predstave „Princeza Snežna i deset patuljaka“ organizovano su danas bili i učenici OŠ “Kralj Milutin” u pratnji svojih učitelja.

Detalj sa predstave “Princeza Snežana i deset patuljaka”
Exit mobile version