Site icon Medija centar

Prekogranična saradnja protiv trgovine ljudima

Nevladine organizacije „Centar za mir i toleranciju“ iz Gračanice i „Aktiv“ iz Severne Mitrovice održale su danas u Prištini konferenciju na temu „Prekogranična saradnja protiv trgovine ljudima“ i „Komunikacija je važna“ na kojoj je predstavljen dokumentarni film „Pomozi mi“. U realizaciji filma učestvovala je organizacija Romski centar za demokratiju iz Bujanovca, a film govori o migracijama i svedočanstima žrtava trgovine ljudima i nasilja nad ženama.

„U samom filmu se vidi da postoji više od 2000 prelaza koji se mogu preći, koje niko ne pokriva, ne pokriva policija, ne pokriva niko i samim tim otvara ogroman put za ljude koji su trafikanti odnosno koji se bave trgovinom ljudima. Nekada je Kosovo bilo zemlja odredišta, danas je i Kosovo zemlja tranzita, jer su cilj zapradno-evropske zemlje, najčešće Italija“, rekla je Ivana Stošić, predsednica upravnog odbora Romskog centara za demokratiju iz Bujanovca.

U filmu je prikazana i kampanja “Namigni za pomoć” koja, prema rečima Ivane Stošić, ima za cilj da pomogne pri identifikaciji žrtava.

“Krijumčar sve može, on vas može držati za ruke, može vam stegnuti sve. Može vam kontrolisati svaki deo vašeg tela, ali vam oči ne može iskontrolisati. I onaj trenutak, čak i kada nosite sunčane naočare, kada on kaže skini te naočare to je taj jedan sekund, ili si se spasila ili nastavljaš dalje. Zato mi želimo da taj naš znak „Namigni za pomoć“ postane deo prepoznavanja, ne samo policajaca, čak i na ulici kada žena ne govori jezik, bilo gde ”,rekla je Stošić.

Producentkinja i novinarka istraživač na filmu Ivana Đorđević rekla je da se novinari koji izveštavaju na ovu temu uglavnom bave posledicama, a ne uzrokom.

“Nažalost ljudi više vole da čitaju o žrtvama nasilja a niko ne voli da čita o tome, i da gleda, kako neko može da postane žrtva trgovine ljudima. Međutim ja znam da je ovo dobar pravac i da svaki izmontirani minut može spasiti nečiji život i da bi trebalo što više ovakvih filmova i priča da radimo. Ne toliko sa statističkim podacima koliko da pomenemo neke životne primere, da prosto privučemo tu publiku jer samo na taj način oni mogu da prate i zaista shvate ozbiljnost problema”, rekla je Đorđević.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Policije Kosova. Ljumnije Zećiri je rekla da policija Kosova radi na smanjenju slučajeva trgovine ljudima, a kao primer navela dobru saradnju sa zemljama u regionu.

„Imamo dobru saradnju sa zemljama u regionu i nadamo se da će to biti još bolje, ne samo odeljenje za trgovinu ljudima već i sva druga odeljenja unutar policije Kosovo. Imamo dobru saradnju sa zemljama u okolini, zemljama Balkana, a posebno sa Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom. I sa Srbijom imamo određenu vrstu saradnje, možda ne na nivou da imamo direktnu saradnju sa jedinicama za trgovinu ljudima već unutar kancelarije za vezu od kojih dobijamo sve informacije koje mi koristimo“, navela je Zećiri.

Međutim, Saša Ilić iz centra za mir i toleranciju smatra da policija Kosova nema dobru saradnju sa Srbijom i da su zbog tog nedostatka saradnje žrtve dodatno ugrožene.

„Kada se prijavi slučaj policiji, policija pozove tužioca, tužilac ako je posle radnog vremena ne dolazi. Bilo je slučajeva i nama su izneli taj slučaj da je tužilac bio pozvan u jedan ujutru i on nije hteo da dođe, da obavi istražnju radnju. Isto imamo slučajeve gde recimo prestupnik koji je uradio krivično delo na Kosovu prebegne u Srbiju i Srbija ga ne goni, on se vrati ponovo počini krivično delo, jer već duže vreme ne postoji ta razmena informacija da policija, barem iz tog regiona, iz gnjilanskog regiona podeli informaciju, pozove policiju koja je za komunikaciju iz Vranja i saopšti da je potencijalni počinilac prošao prelaz ili ima nameru da pređe preko granice, da je učinio to i to delo“, rekao je Ilić.

Konferenciju na temu „Prekogranična saradnja protiv trgovine ljudima“ i „Komunikacija je važna“ organizovale su NVO „Centar za mir i toleranciju“ iz Gračanice i NVO „Aktiv“ iz Severne Mitrovice uz podršku Inicijative za mirne promene.

Exit mobile version