Predstavljena platforma “Super posao”; cilj je da se ove godine zaposli 10.000 mladih ljudi

Ministarstvo finansija, transfera i rada predstavilo je danas “Platformu za zagarantovano zapošljavanje mladih” pod nazivom “Super posao”.  Program predviđa subvenciju plata nezaposlnim osobama od 18 do 25 godina u iznosu od 264 evra u trajanju od šest meseci od Vlade Kosova.  

Cilj Programa je, prema rečima minstra finansija Hekurana Muratija, da se podstakne osposobljavanje mladih za rad kao i zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

“Zapošljavanje mladih obavljaće se putem automatizovane i integrisane platforme sa relevantnim vladinim agencijama –  Agencije za informaciono društvo, Kosovske agencije za privatizaciju i Agencije za registraciju biznisa. Platforma će biti onlajn i biće dostupna i preduzećima kojima su potrebni radnici, kao i mladim ljudima koji treba posao. Naše obećanje je bilo da će svaka mlada osoba od 18 do 25 godina imati svoj prvi zagarantovani posao podržan od strane Vlade Republike Kosovo. To  obećanje se već sprovodi. Pilotiranje projekta biće podrška šest meseci za svaku mladu osobu koja je zaposlena na tržištu rada uz subvenciju minimalne zarade od 264 evra. Cilj je da se do kraja godine zaposli 10.000 nezaposlnih mladih ljudi na Kosovu od 18 do 25 godina”, rekao je Murti.

Murati je dodao da program predviđa zapošljavanje mladih u javnom i privatnom sektoru, kao i da postoji mogućnost da se novozaposlenima u okviru ovog projekta i udvostruče zarade.

„Postoji mogućnost da poslodavac doda svoju platu na ovaj iznos koji subvencioniše vlada, odnosno da primanja budu više od 264 evra. Koliko smo videli iz testa, ima mnogo poslodavaca koji su zainteresovani da dodaju, čak i udvostruče ovaj iznos plate”, naveo je ministar finansija, tranfera i rada Hekuran Murati.

Predstavljanju pratforme “Super posao” prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti.

„Zapošljavanje i pravda su naše opredeljenje, prošle godine smo sproveli projekte koji su imali za cilj zapošljavanje  različitih društvenih grupa. Kroz meru 1.3 zaposleno je više od tri hiljade žena i devojaka. Od danas “pilotiramo” zapošljavanje mladih. Lansiranje platforme je ispunjavanje obećanja Vlade da će podržati mlade. Gradimo novu radnu snagu za ekonomski razvoj. Omladina je bogatstvo sadašnjosti i budućnosti Kosova. Pokretanje platforme „Super posao“ označava ispunjenje još jednog obećanja za građane Kosova“, rekao je Kurti.

Platoformu “Super posao” izradila je IT organizacija Frakton u Prištini, a finansijsku podršku pružila je ambasada Švajcarske na Kosovu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica