Site icon Medija centar

Predstava za decu „Princeza Snežana i 10 patuljaka“ danas u Gračanici

Predstava za decu „Princeza Snežana i 10 patuljaka“, rađena po tekstu Branislava Milićevića (Branko Kockica), a nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta i Fakulteta umetnosti u Prštini, kao i Doma kulture „Gračanica“, održaće se danas od 12.00 časova.

U predstavi nastupaju studenti glume Dramskog odseka ovog Fakulteta, dok autorski tim (muzika, scenski govor, scenski pokret i koreografija) čine njihovi profesori.

„Komad, kroz poznatu bajku o Snežani i sedam patuljaka, upoznaje publiku (decu) sa magijom stvaranja pozorišne predstave. Oni, kroz ovu predstavu, prvi put ‘zalaze iza kulisa’ i upoznaju se sa osnovnim pozorišnim terminima dekor, kostimi, rekvizita, muzika, efekti, upoznaju razliku između tragedije i komedije i sve to kroz interakciju sa glumcima. Publika u toku predstave ima priliku da zajedno sa glumcima glumi u pojedinim scenama i na taj način direktno učestvuje u pozorišnoj magiji. Kako radnja predstave odmiče, tako predstava dobija pravi dramski tok i ozbiljnost dramske radnje“, rekao je o predstavi reditelj Igor Damnjanović.

U predstavi igraju Miloš Mitrović kao brat Grim – Miša, Slaviša Ćuković kao brat Grim – Slaviša, Anđela Petrović kao Snežana, Filip Paprić kao kralj – lovac – dvorjanka – princ i Petra Zamboni kao kraljica.

Za scenski govor u komadu je zadužena Andrijana Videnović, koreografkinja je Vera Obradović, scenski pokret je rešio Miodrag Krčmarik, a scenografiju i kostimografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

Tehnički direktor je Dejan Stepić, majstori svetla tona su Dragan Ilić i Vladan Pavić, garderoberka je Radojka Šćepanović, šmikerka Dragana Lekić, a organizator Ivan Stojković.

„Od 2002. godine imam čast, privilegiju i zadovoljstvo da se družim i radim sa Brankom i njegovom suprugom, rediteljkom Slobodankom Cacom Aleksić (1941-2019) u pozorištu ‘Puž’ u Beogradu, čiji su osnivači. Ovo dvoje divnih ljudi je na najlepši način obeležilo jedan veliki deo mog života, kao i života moje dece. Kada sam Branku izrazio želju da bih ovaj njegov komad postavio na sceni Narodnog pozorišta u Prištini u Domu kulture „Gračanica“, i to u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini (Kosovska Mitrovica), i da će studenti Dramskog odseka tog fakulteta tumačiti likove u njegovom komadu, i da će tu predstavu, koju su gledale generacije i generacije beogradske dece, imati priliku da vide deca u srpskim enklavama širom Kosova i Metohije, sa oduševljenjem je pristao i ustupio tekst Narodnom pozorištu u Prištini, bez naknade“, dodao je Damnjanović.

Exit mobile version