Site icon Medija centar

Predsednici Republikanske partije Kosova i Republikanske stranke Srbije zalažu se za međusobno priznanje i rasvetljavanje ratnih zločina

Konferencija -  Zajednica trojanski konj Srbija 13. 03. 2023

Predsednik Republikanske partije Kosova Faton Kurti i predsednik Republikanske stranke Srbije Nikola Sandulović potpisali su u Prištini deklaraciju za međusobno priznavanje Kosova i Srbije u kojoj se navodi da ove dve partije potpisuju sporazum za „Međusobno priznavanje Kosova i Srbije kao dve nezavisne i suverene države i zajednički ulazak u EU i NATO“.

Republikanska partija Kosova organizovala je konferenciju povodom osnivanja Zajednice srpskih opština pod nazivom „Zajednica – trojanski konj „Srbija““ na kojoj je učestvovao i predsednik Republikanske stranke Srbije Nikola Sandulović. On je govoreći o Zajednici srpskih opština rekao da se protivi njenom formiranju jer bi, kako je rekao ona bila destruktivna i večiti izvor mogućih sukoba.

„U Srbiji ne postoji Zajednica srpskih opština, postoji Srbija. Samim priznavanjem Zajednice srpskih opština priznaje se da je Republika Kosovo nezavisna država. Aljbin Kurti je sagledao situaciju jako zrelo i nije problem Zejednica srpskih opština, da nije ista takva situacija u BiH što se tiče Republike Srpske. To je poenta i to je glavna zamka Aleksandra Vučića. Siguran sam da bi posle određenog vremena taj deo ZSO tražio nezavisnost po principu problema. Videli ste da bi pravili probleme da su Albanci agresori, da su Srbi žrtve i on bi išao na secesiju tog dela Kosova kao što se Kosovo s razlogom otcepilo od Jugoslavije“, rekao je Sandulović.

On je rekao da bi u roku od mesec dana potpisao nezavisnost Kosova ukoliko bi on bio predsednik Republike Srbije i da bi to bio uslov zajedničkog ulaska u NATO i Evropsku uniju.

“Ja mogu da kažem sa jednom velikom sigurnošću da ukoliko Evropska unija prepozna ovo što smo mi sada i reprezentovali javno, ukoliko SAD shvati da je ovo jedini pravi način bez lažnih emisara kao što je Eskobar, mislim da bi mi došli do jednog istorijskog rešenja. Ja bih kao predstavnik svoje zemlje u roku od mesec dana potpisao i nezavisnost Kosova, ali bi to bio uslov da Republika Kosovo i Republika Srbija zajedno uđu u Evropu i NATO”, rekao je Sandulović.

Sandulović je dodao i da bi Kosovu isporučio, kako je rekao “ratne zločince iz Srbije, kako bi oni bili procesuirani“.

“Mojim dolaskom na vlast svi zločinci, ne samo koji su radili zločine na Kosovu i Metohiji, nego i na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, biće isporučeni u najkraćem mogućem roku i tu nema dileme i nikakvih pitanja. To hoću da se zna, tu nema polemike i to je moj čvrst stav”, rekao je Sandulović.

Sandulović je imao poruku i za Srbe koji žive na Kosovu.

„Ovim putem želim da pošaljem poruku Srbima na Kosovu da se otrgnu od diktatorskog režima Beograda i Aleksandra Vučića, da počnu da grade mir i suživot koji su imali pre politike Slobodana Miloševića jer je vreme rata, mržnje i propasti prošlo. Došlo je novo vreme budućnosti za sve nas, kao što vidite, sa političarima koji imaju snage i znanja da to sprovedu u delo“, rekao je Sandulović.

Predsednik Republikanske partije Kosova Faton Kurti rekao da ove dve stranke prepoznaju samo jedan put za mir i približavanje a to je međusobno priznanje i izvinjenje Srbije. Na konferenciji koju je organizovala Republikantska partija Kosova nije bilo prevoda na srpski i albanski jezik.

Exit mobile version