Praznik ljubavi i vina

SPC i vernici danas obeležavaju Svetog Trifuna. On se slavi kao velikomučenik koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi. Rimokatolička crkva obeležava Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

U „Ohridskom prologu“ vladike Nikolaja Velimirovića piše kako je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji, od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija.

Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna.

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Valentinovo ili Dan zaljubljenih

Istovremeno Katolička crkva slavi Svetog Valentina. On je bio episkop i mučenik, a živeo je u 3. veku. Pogubljen je 269. godine odsecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Кlaudije II.

Veruje se da je razlog pogubljenja bio taj što je Кlaudije verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici i nije želeo da se oni žene dok traju ratovi, dok se biskup Valentin protivio tome i organizovao je tajna venčanja za koja je Кlaudije saznao. Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njime je izvršena smrtna kazna 14. februara.

Кasnije je car Julije I u 4. veku nad njegovim grobom podigao baziliku, i od se tada taj svetac počeo slaviti među hrišćanima.

U 15. veku je ovaj svetac povezan sa praznikom zaljubljenih (dan zaljubljenih), što se održalo do danas.

Ovaj dan se obeležava i kao Dan zaljubljenih a obeležava se i u našim sredinama gde je stanovništvo pretežno pravoslavne veroispovesti. Oni koji slave ljubav razmenjuju poklone. Inače je i prilika za trgovce da zarade malo više nego ostalim danima.

Kancelarija za KiM čestita Svetog Trifuna

Kancelarija za Kosovo i Metohiju čestita pravoslavnim vernicima, a posebno onima u Orahovcu današnji praznik.

„Čestitajući opštinsku Slavu, stanovnicima Orahovca i Vama lično želim uspeh i napredak na svim poljima, dobru godinu i uslove da vaš kraj i nadalje bude poznat po kvalitetnom i nadaleko čuvenom vinu. Nastavite da negujete slavnu tradiciju vinogradarstva i vina koja su se služila na dvorovima Nemanjića, a Кancelarija za Кosovo i Metohiju i dalje će vam pružati podršku, ulažući u razvoj vašeg kraja, kroz podršku porodičnim i manastirskim vinicama, nabavku opreme i plasman proizvoda, čime osiguravamo i ostanak i opstanak srpskog naroda u Metohiji“, navodi se u čestitki direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

A u Kosovskoj Mitrovici će povodom Svetog Trifuna biti organizovan sajam vina. Organizuje ga Privremeni organ Kosovske Mitrovice u porti crkve Svetog Dimitrija.

Izvor :
Kim, RTS