Požar uništio preko hektar voćnjaka Petku Miletiću u selu Opraške

Požar koji je zahvatio šume i nisko rastinje uništilo je povratničkoj porodici Miletić iz Oprašaka preko hektar zasađenog voćnjaka šljiva.

Jedinoj povratničkoj porodici koja živi u ovom selu pričinjena je ogromna šteta, kaže Petko Miletić.

“Bio sam u Mitrovici, oko jedan sat sam se vratio, bio sam malo umoran i legao sam. Oko pola četri ćerka me je probudila i rekla da nešto gori u blizini. Ja sam izašao i pogledao, vatra je bila doprinela blizu samog sena pod tremom. Jedva smo uspeli da lokalizujemo tu požar. Izgorelo mi je blizu jednog hektara mladog voćnjaka pod šljivom. Zvao sam policiju koja nije došla, bili su vatrogasci i malo su tu sanirali što su mogli, tako da je pričinjena ogromna materijalna šteta. Hektar, preko hektar voćnjaka mi je zahvatio požar. Na hiljade evra je šteta”, kaže Petko Miletić.

Sličan požar dogodio se u ovom selu i pre dve godine, kada je Petku izgorelo preko osamdeset stabla šljiva.
“Uzrok ne bi mogao da znam. Desilo se pre dve godine da su Egipćani koji žive u ovom delu zapalili nisko rastinje i tada mi je izgorelo oko osamdeset stabala šljiva. Ne mogu da garantujem, ali predpostavljam da je opet to, jer je iz tog pravaca u jedan sat kad sam došao iz Mitrovice video se dim, ali bilo je dosta daleko i nisam mislio da će to doći do mene. Mislio sam da ljudi prate situaciju, računao sam da će da lokalizuju požar. Međutim, požar se proširo kao i pre dve godine, kada mi je izgorelo oko osamdeset stabala šljiva”, reko je Miletić.
U selu Opraške Petko Miletić živi sa suprugom i dvoje dece. Ovo naselje se nalazi nedaleko od Osojana, a Miletići su jedina povratnička porodica.
Izvor :
Radio Goraždevac