Site icon Medija centar

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom

Opština Gračanica, JKP „Ekologija“ i Kompanija „Balkan Recycling&Energi L.L.C.“ potpisali su danas, u zgradi Opštine Gračanica, Sporazum o saradnji u oblasti upravljanja otpadom na lokalnom nivou. Sporazumom obezbeđena tri radna mesta.

Sporazum se, pre svega, odnosi na smanjenje otpada kroz selektivno odvajanje otpada za reciklažu, sa ciljem da se smanji količina koja se izmesti na centralnu deponiju.

Sporazum su u prisustvu predsednice opštine Gračanica prof. dr Ljiljane Šubarić potpisali direktor opštinskog Odeljenja javnih službi Vladica Trajković, direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević i predstavnik Kompanije „Balkan Recycling&Energi L.L.C.“

Prema rečima predsednice Šubarić ovaj sporazum je značajan jer će unaprediti lokalni plan upravljanja otpadom, a najviše zbog činjenice da su njime obezbeđena tri radna mesta.

„Ovaj projekat jako je značajan pre svega što će reciklažom otpada naša opština biti znatno čistija. Posebno me raduje činjenica da su za početak otvorena tri radna mesta, nadam da će ih u narednom periodu biti više za naše stanovnike, čime će se obezbediti njihova egzistencija“, kazala je Šubarić.

Opština Gračanica godinama unazad se bavi upravljanjem otpadom i u tom smislu ima dobru praksu i iskustvo sa mnogim relevantnim institucijama i organizacijama, kako lokalnim, tako i međunarodnim, kazao je direktor Odeljenja javnih službi pri opštini Gračanica Vladica Trajković.

„Sporazumom smo za naše komunalno preduzeće uspeli da obezbedimo bolju efikasnost na terenu i da smanjimo troškove, da se reciklažni otpad ne odnosi na deponiju u Obiliću, već da se iskoristi, time što će se u reciklažnom centru odvajati. Na ovaj način će i neformalni skupljači otpada imati mogućnost da smanje svoje troškove, jer neće morati da idu na druge lokacije već će to moći da urade u reciklažnom centru u Lapljem Selu“, kazao je Trajković.

Direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević, ističe da to komunalno preduzeće, osim redovnog skupljanja i odvoženja otpada i uređenja zelenih površina, radi na novim idejama i inicijativama koje bi poboljšale njihov rad i da je u tom smislu korist od potpisanog sporazuma višestruka.

„Pre svega ovim projektom imamo partnera u procesu prikupljanja otpada na teritoriji opštine Gračanica. Već mesecima imamo problem sa otpadom koji iznosimo na deponiju koja je od skora poskupela. Tako da sada imamo mogućnost da sav reciklažni materijal koji ima neku vrednost odlažemo ovoj kompaniji koja će vršiti dalju preradu. To za nas znači manje otpada za deponiju, što je velika ušteda, jer ćemo smanjiti i transportne troškove, ali i na neki način iskoristićemo infrastrukturu kompanije, što će generalno uticati na našu efikasnost“, kazao je Dimitrijević.

Exit mobile version