Site icon Medija centar

Pokret „Opre Roma Kosovo“: Rom prebijen nakon privođenja u Gračanici; PIK: Pokrenuta istraga

Organizacija „Opre Roma Kosovo“, saopštila je da je navodno nakon privođenja prebijen pripadnik romske zajednice od strane službenika Kosovske policije u Gračanici. Tvrde da se ovaj incident dogodio prošle subote, te za utorak najavljuju protest. Oglasio se i Policijski inspektorat Kosova (PIK), potvrdivši da su primili pritužbu o ovom slučaju, te da su pokrenuli istragu.

O navodnom maltretiranju Roma iz Gračanice od strane policijskih službenika, izvestio je u video poruci na Fejsbuku Sebastijan Šerifović iz pokreta „Opre Roma Kosovo“.

„B. je ušao zdrav, a izašao sa ozbiljnim telesnim povredama. Nakon pregleda kod doktora, utvrđeno je da B. ima ozbiljne telesne povrede“, poručio je Šerifović navodeći puno ime ove osobe.

Ujedno je pokazao fotografije na kojima se navodno nalazi ova osoba, sa vidnim povredama na licu.

Pokret je najavio protest koji će se održati u utorak od 11.00 časova, upravo ispred policijske stanice u Gračanici.

„Upućujem poruku svima, ne samo Romima. Ako postoje zakoni, onda je dužnost policije da ih nauči i poštuje, a ne da se nasilno iživljavaju nad Romima. Ono što se dogodilo B, može se dogoditi vašoj deci sutra“, navodi on.

Tražićemo odgovornost za policijske službenike koji su prekršili zakon i nasilno postupali, da sud odredi njihovu kaznu. Pridružite nam se kako bismo pokazali da nismo sami

Iz ove organizacije dodaju da je privedeni muškarac prijavio slučaj Policijskom inspektoratu Kosova.

PIK: Primili smo pritužbu, slučaj u fazi preliminarne istrage

Policijski inspektorat Kosova, potvrdio je da je povodom ovog slučaja, primio pritužbu u kojoj se navodi da je četiri do pet policajaca, brutalno pretuklo građanina romske zajednice.

Iz ove institucije su poručili da je slučaj u fazi preliminarne istrage.

„PIK potvrđuje da je primio pritužbu građanina i ista je u fazi predistražnog postupka. Ostale radnje biće preduzete u zavisnosti od nalaza istrage i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima PIK-a“, naveli su u odgovoru za prištinsku Kohu.

Exit mobile version