Pokrenuta istraga zbog natpisa na nedovršenoj kući u naselju Brđani

Kosovska policija pokrenula je istragu zbog natpisa, koji su juče osvanuli na nedovršenoj kući u severnom delu Mitrovice, a koja se gradi za albansku porodicu.

Reč je o kući u naselju Brđani, na kojoj su ispisani natpisi „Nema predaje“ i „Russia“, kao i znak 4 S i slovo „Z“.

Muškarac je rano juče, u 7.15, policiji prijavio ovaj slučaj, a oni pokrenuli istragu.

Zamenik komandira KP za Sever, Veton Eljšani, preciziao je za KoSSev da su ovi natpisi najverovatnije ispisani kasno preksinoć, te da je otvoren predmet „podsticanje mržnje i međuetničke netrepeljivosti“.

Kazao je i to da trenutno osumnjičenih nema.

Krasnići: „Kriminalne strukture ne zanima normalnost“
O ovom se slučaju sinoć oglasio i kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), koji je precizirao da se radi o kući koja se gradi za Albance.

Kaže – ovakvi natpisi dokazuju „način razmišljanja kriminalnih struktura“.

„Kriminalne strukture ne zanima normalnost. Inspirisani su nedostatkom volje Srbije za normalizacijom. Grafiti sa srpskim nacionalističkim i ruskim fašističkim simbolima na novoizgrađenoj kući Albanca – dokazuju način razmišljanja ovih kriminalnih struktura“, napisao je Kranići.

Inače, kosovska vlada je u septembru prošle godine odobrila odluku za obnovu albanskih kuća koje su oštećene u periodu 1998-99. godine na Severu.

Sa prvim se radovima, u okviru ovog projekta, koje sprovodi kosovsko Ministarstvo za infrastrukturu, krenulo već u oktobru prošle godine, a renoviranje i izgradnja novih kuća započeta je prvo upravo u severnom delu Mitrovice, u jednom od četiri višenacionalnih naselja – Brđani.

Izvor :
Kim