Podizanje dronova ili tenzija?

Vesti i izjave o preletanju dronova sa Kosova u Srbiju, te podizanja Migova 29 od strane Vojske Srbije imaju za cilj isključivo podizanje tenzija i ulivanje straha kod već uplašenih građana, pre svega na severu Kosova, ističu direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi i istraživač u oblasti bezbednosti iz NVO Humani centar Veroljub Petronić.

Fatmir Šeholi je uveren da je priča o preletanju dronova sa Kosova „laž i izmišljotina“ aktuelne vlasti u Srbiji kako bi se, kako je rekao, ulio strah među Srbe na severu Kosova, ali i kako bi se skrenula pažnja sa dijaloga i približavanja datuma prihvatanja nemačko-francuskog predloga za odnose Kosova i Srbije.

„Izjave zamenika premijera i ministra odbrane Vučevića su gluposti koje nemaju veze sa istinom. To su laži, obmane, prevare koje se čine apsolutno radi mobilisanja srpskog naroda da se „nešto sprema“, a ne sprema se ništa. Ali, navikli smo na ovakve izjave“, kaže Šeholi za RTV Kim.

Za razliku od Šeholija, Veroljub Petronić istraživač u oblasti bezbednosti u NVO Humani Centar ne isključuje mogućnost da su dronove puštali i pripadnici Pogranične regionalne policije. Ipak, ističe da precizan odgovor na to treba da da Kfor.

„Kfor i te kako može da da odgovor da li je bilo preleta ili prebacivanja s jedne na drugu stranu i velika je verovatnoća da ako neko hoće da napravi snimak kasarne ili bilo kog objekta može da dođe u neposrednu blizinu izvrši snimanje i vrati dron u svoje fabričko pakovanje i lako se pomeri i dislocira. Ja očekujem da će se ipak neko pojaviti jer svi imamo telefone, da je bar neko napravio snimak nekog drona iznad nekog mesta, pa da ćemo imati neku podrobniju informaciju. Kfor se nije na pravi način oglasio, a siguran sam da oni prate i posmatraju vazdušni prostor 24/7“, kaže Petronić za RTV Kim.

Podsetimo, iz Kfora su ranije danas za RTV Kim istakli da za sada nemaju dokaza o preletanju dronova sa Kosova u Srbiju.

Ipak, imajući u vidu dobru saradnju Kfora i Vojske Srbije, Petronić veruje da bi NATO snage na Kosovu zaista obavestile srpsku vojsku o svojim aktivnostima na nebu.

„Kada god je bila neka bezbednosna kriza na relaciji Srbija Kosovo, Kfor i Vojska Srbije imaju redovne sastanke a kada su takve krize čak i komunikaciju na dnevnom nivou. Imaju redovnu komunikaciju i Kfor bi, pretpostavljam, obavestio o tome i mislim da Kfor ne bi kršio Vojno-tehnički sporazum i pravila koja su stroga i striktna“.

Nakon informacije o „preletanju dronova“, pojavila se i vest da je Vojska Srbije podigla Migove 29. Ministar odbrane Miloš Vučević je, međutim, istakao da poletanje borbenih aviona nema veze sa dronovima.

Sličnog je mišljenja i Veroljub Petronić.

„Pokretanje avijacije može da bude i zbog nekih drugih stvari, ne mora se podizati avijacija da bi se presreli dronovi, dronovi se mogu eliminisati i sa zemlje bilo kojim drugim sredstvom ali je to možda bilo redovno patroliranje i zbog povećanog stanja borbene gotovosti verovatno je dežurni par aviona leteo da izvrši kontrolu ili nadzor tog dela administrativne linije“.

Šeholi pak ističe da su izjave zvaničnika u Beogradu imaju za cilj da stanovništvo na severu drži pod totalnom tenzijom.

„Razlog Srbije je da pošalje poruku Srbima na severu da „nikako ne smete dozvoliti prvo preregistraciju automobila“, a drugo da moraju biti poslušni prema zvaničnom Beogradu, eskadrili krimine organizacije koja sebe naziva „Severna brigada“ i instrumentu Beograda koji se zove Srpska lista. Dakle, mnogo je ovo više podizanje tenzija, nego što je bilo podizanje tih dronova za koje Vučić i Vučević kažu“, tvrdi Šeholi.

I Petronić smatra da sve izjave i postupci političara podižu mnogo tenzija.

„Mislim da bi svi donosioci odluka morali da vode računa št izjavljuju i da institucije koje su odgovorne za bezbednost moraju maksimalno da povedu računa o upotrebi ili zloupotrebi svojih snaga i sredstava. Naravno da mnogo plaše narod. Mi smo radili istraživanje baš u vezi strahova. Lako se nađe povod. Imali smo tablice, sad već imamo pojavu dronova, sutra možemo imati nešto drugo. Ne isključujem mogućnost ni da naručene kriminalne grupe ili pojedinci koji se bave subverzivnim delatnostima, kriminalom i obaveštajnim radom mogu biti angažovani da saznaju neke informacije koje su neophodne za onoga ko naručuje informacije“, kaže Petronić.

Na tvrdnje vlasti u Beogradu jutros je reagovao i ministar odbrane Kosova Armend Mehaj koji je nazivajući ih netačnim.

Izvor :
RTV KIM