Site icon Medija centar

Počinje prijava za penzionerske kartice

Prijava za penzionerske kartice počinje danas, a najstariji će za njih moći da se prijave na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ili u filijalama Fonda PIO.

Kartice će najstarijima omogućiti popuste pri kupovini i plaćanju usluga, a kako je ranije najavljeno, njihovo korišćenje počeće od oktobra.

Link za prijavu na sajtu će biti aktivan od danas. Takođe, Fond PIO će u podne, na Trgu Republike, promovisati prijavu za penzionersku karticu, a zainteresovani penzioneri će i na samoj promociji moći da se prijave za izdavanje kartice. Dovoljno je da kod sebe imaju ličnu kartu.

Prijava će se raditi elektronski, a samo prijavljivanje, kako navode u Fondu PIO, traje do dva minuta.

Penzionerima će na raspolaganju biti i brošure sa osnovnim informacijama o novim penzionerskim karticama, a predstavnici Fonda će im dati sve dodatne informacije o načinu korišćenja kartice i pogodnostima koje će moći da ostvare.

Ognjenović: Pravo na penzionerske kartice imaće 1,7 miliona korisnika

„Pravo na pogodnosti po osnovu penzionerske kartice imaće oko 1,7 miliona korisnika i to svi penzioneri /starosni, invalidski i porodični/, kao i korisnici novčane naknade za pomoć i negu drugog lica i telesno oštećenje, kao i korisnici posebnih naknada koji su po ranije važećim zakonima ostvarili pravo na naknade i nalaze se u isplatnoj bazi Fonda, rekao je za Tanjug direktor Fonda PIO Relja Ognjenović.

On je pojasnio da je korisnicima omogućeno da se za Penzionerske kartice prijavljuju elektronski, sa kućnog računara, mobilnog telefona ili tableta, a ko nema mogućnosti ili mu je jednostavnije, može da dođe u bilo koju filijalu ili ispostavu Fonda PIO i zaposleni će ih prijaviti.

„Dovoljno je da korisnik ponese ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument i naš referent će ga odmah prijaviti. Postupak prijave je maksimalno pojednostavljen i traje do dva minuta. Kada kartica bude izrađena obavestićemo korisnika da dođe i preuzme je, budući da je neophodno lično preuzimanje. Korisnicima koji iz bilo kog razloga ne mogu lično da se prijave za kartice, predvideli smo mogućnost prijave preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, rekao je Ognjenović.

Prema njegovim rečima, činjenica da u pretežnom broju prijava nema papira, nema popunjavanja obrazaca, nema zavođenja, nema potpisivanja pri prijavi znači da će proces prijave trajati kraće.

„Pored toga, do kraja marta svi šalteri Fonda biće otvoreni do 18.00 časova za korisnike koji nemaju mogućnosti sami da se prijave. Mogu da dođe u bilo koju filijalu ili ispostavu Fonda PIO i naši zaposleni će ih prijaviti. Dovoljno je da ponesu ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument i naš referent će ih odmah prijaviti. Svaki korisnik koji ostvari pravo na penzionersku karticu, moćiće da ostvari popuste u trgovinskim lancima, lokalnim prodavnicama, salonima, restoranima i sl., praktično pri plaćanju roba i usluga kod pravnih lica s kojima Fond sklopi sporazum o saradnji. Na taj način korisnici će imati svakodnevne uštede i konkretne benifite. Fond će i na svom sajtu u rubrici za penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti, sa opisom samih pogodnosti i razvijamo kanale komunikacije sa korisnicima kako bi ih redovno obaveštavali s kim smo potpisali sporazum o saradnji i gde mogu ostvariti popuste pri plaćanju, rekao je Ognjenović.

Za utrošenih 500 dinara, kako je naveo, korisniku penzionerske kartice Fond će dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

„Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik kartice će moći da ostvari dodatne pogodnosti, kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti. Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi neće moći da se zamene za novac i ne mogu se preneti na druga lica. Od danas počinje prijava, sukcesivno će se izrađivati kartice i penzioneri će ih preuzimati. Paralelno sa ovim aktivnostima mi ćemo raditi na jačanju mreže privrednih subjekata s kojima ćemo ugovarati popuste za korisnika penzionerske kartice i dodatne pogodnosti u realizaciji bodova ostvarenih po osnovu potrošnje. Do kraja septembra sve će biti spremno, jer od 1. oktobra kreće upotreba kartica, rekao je Ognjenović.

Exit mobile version