Počeo upis u srednje škole. Najveće interesovanje za Medicinsku

Prvi upisni krug za učenike srednjih škola koji nastavu pohađaju po obrazovnom sistemu Republike Srbije počeo je danas. Na centralnom Kosovu i ove godine najveće interesovanje za Medicinsku školu.

Budući srednjoškolci sa centralnog Kosova od jutros predaju dokumentaciju za upis za dalje školovanje. U srednjoškolskom cetntru gde su smeštene tri škole – Gimnazija, Ekonomsko-trgovinska i Medicinska najviše gužve.

„Upisala sam Medicinsku školu u Lapljem Selu, smer Akušerska sestra. Ovu školu sam izabrala jer volim medicinu, a imaću i društvo ovde“, kaže Staša Nedeljković.

„Upisao sam Medicinsku školu, smer stomatološki tehničar čije se odeljenje nalazi u Plemetini. Privlači me to, uvek kada odem kod stomatologa to mi je bilo zanimljivo da vidim kako to rade“, kaže Miljan Slavić iz Lepine.

Dušan Mladenović iz Lepine se odlučio za Gimnaziju. „Upisao sam Gimnaziju, Prirodno matematički smer. Idu mi prirodne nauke i matematika. Na prijemnom sam imao 89 poena. Sam sam odlučio za ovu školu“, kaže Dušan.

Najveće interesovanje je za upis u srednju Medicinsku školu, koja ove godine nudi četiri smera.

„I ove godine vlada veliko interesovanje za Medicinsku školu. Imamo četiri odeljenja sa po 20 učenika. Ovde u Lapljem Selu imamo tri odeljenja, to su – Medicinska sestra – tehničar, Fizioterapeutski tehničar, Medicinska sestra – akušer, i u isturenom odeljenju u Plemetini imamo odeljenje – Stomatološka sestra – tehničar. Čini se da je to nedovoljno, jer postoji dosta zainteresovane dece za Medicinsku školu ali prosto to su kvote koje nam je odobrilo ministarstvo“, kaže za RTV Kim direktor Medicinske škole Miodrag Živić.

Interesovanje za ovu školu raste iz godine u godinu, a prema rečima direktora ove obrazovne ustanove, verovatni razlog za to je veća mogućnost zaposlenja posle zavšenog četvorogodišnjeg obrazovanja.

„Verovatno se vode nekom tom logikom da će možda odmah posle srednje škole da se zaposle u nekom od domova zdravlja ili bolnici kao medicinski tehničari. Sigurno ih to privlači“, kaže Živić za RTV Kim.

Uslovi za školovanje u ovoj školi su dobri, posebno od preseljenja u novi školski objekat.

„Imamo dobre kabinete, imamo dobre učionice, informatički kabinet takođe. Ostala su četiri odeljenja u Plemetini ali gledamo da i njih što više uključimo ovde da dolaze na praktičnu nastavu u kabinetima“, kaže on.

Osim Medicinske, veliko interesovanje je i za upis u Ekonomsko-trgovinsku školu.

„Popunjena su nam sva mesta u prvom krugu, ostala su samo tri mesta – Finansijsko-računovodstveni tehničar u Lapljem Selu i u izdvojenom odeljenju Plemetini dva mesta. Veoma smo zadovoljni sa upisom. Već ima dece koja su ostala neraspoređena ali će i ta mesta biti popunjena u drugom krugu. Mi imamo tri obrazovna profila: Ekonomski tehničar, Finansijsko-računovodstveni tehničar i Pravno-poslovni tehničar. Četiri odeljenja prve godine, za svako odeljenje po 20 učenika maksimum“, kaže za RTV Kim direktorka škole Dragica Mitić.

Mitićeva navodi da je ovo jedna od popularnijih stručnih škola. „Završetkom ove škole oni mogu odmah da se zaposle, a imaju i neophodno znanje za nastavak školovanja kako na srodnim fakultetima kao što su Ekonomija i Pravo, tako i na svim ostalim fakultetima. Veoma su uspešni studenti posle završetka srednje škole“, kaže ona.

Direktorka škole kaže da bez obzira na mogućnost elektronskog upisa, većina dece odlučuje da dođe direktno u školu i preda dokumenta.

U Građevinsko-saobraćajnoj školi ove godine se upisalo 28 učenika. Ministarstvo prosvete Republike Srbije odobrilo je tri smera: Drumski tehničar, Tehničar unutrašnjeg transporta i Vozač motornih vozila. Direktor škole Dejan Petković kaže za RTV Kim da je interesovanje manje jer je ove godine bilo i manje osmaka.

„Mi imamo dozvoljena tri odeljenja od po 20 učenika, tj. 60 učenika. 28 dece se upisalo. Ima i dečaka i devojčica. Očekujemo da u drugom krugu upišemo još četiri ili pet koji su ostali neraspoređeni, ali brojka je takva. U jednom odeljenju je 15, u jednom 7 i u drugom takođe 7 za sada. Sa tom brojkom mi možemo da formiramo tri odeljenja“.

Posle dogradnje na zgradi OŠ „Kralj Milutin“ nove prostorije dobila je i Građevinsko-saobraćajna škola, pa sad svih 11 odeljenja ima svoje učionice.

„Uslovi su mnogo bolji a povoljnosti za naše učenike su to što naši učenici ne plaćaju ništa za vozačku dozvolu preko Republike Srbije. Četvrti stepen, odnosno Drumski tehničar, i tehničar unutrašnjeg transporta dobijaju vozačku dozvolu B kategorije, a Vozač motornih vozila, treći stepen, oni dobijaju B i C kategoriju besplatno“, kaže Petković.

Prvi rok za upis u srednje škole će trajati i sutra, a u subotu 16. jula će početi i drugi upisni krug.

Izvor :
RTV KIM