Počele konsultacije o novoj Vladi Srbije, Vučić sa Šaipom Kamberijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je konsultacije o mandataru nove vlade sastankom sa predsednikom Partije za demokratsko delovanje Šaipom Kamberijem, koji je predstavnik Koalicije Albanaca Doline.

Koalicija Albanaca Doline imaće jedan mandat u budućem sazivu Parlamenta Srbije.

Nakon izlaska iz Predsedništa Srbije, Kamberi je ponovio stav da za listu Koalicija Albanaca Doline nije interes niti prioritet da bude deo Vlade Srbije.

Kamberi je rekao novinarima da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi još nisu integrisani ni na lokalnom nivou državnih inistitucija, niti regionalno.

Šaip Kamberi nakon razgovora sa predsednikom Srbije

„Naš zahtev je da se integracijama krene odozdo a ne sa vrha vlade“, rekao Kamberi, a prenela agencija Beta.

Na svom Fejsbuk nalogu Kamberi je napisao da su glavni zahtevi njegove liste na razgovoru sa predsednikom bili „sprovođenje sporazuma za Dolinu (Plana od sedam tačaka), promena zakona za manjine i fond za razvoj“.

Kamberi je u ranijim izjavama za medije izjavio da će u razgovoru insistirati na sprovođenju „Plana od sedam tačaka“, koji je Vlada Srbije usvojila 2013. godine, i kojem se navode brojni problemi sa kojima se suočava albanska nacionalna manjina u Srbiji, poput ekonomske integracije Albanaca, priznavanja diploma, da se ne upotrebljavaju uvredljivii izrazi prema njima.

Na pitanje da li će prihvatiti bilo kakvu ponudu za učešće u vlasti, poput mesta pomoćnika ministra ili državnog sekretara, Kamberi je odgovorio da Albance ne zanima vlast po svaku cenu.

U toku dana planirano je da se predsednik Srbije sastane i sa predstavnicima manjinskih lista koje su osvojile mandate u Skupštini Srbije – među kojima su lista „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ i lista „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja -“ Usame Zukorlića.

Na razgovor je danas bila pozvana i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, ali je ta stranka odlučila da se ne odazove pozivu, preneo je portal N1.

Vučić će nastaviti konsultacije i u naredna tri dana.

Kako je Dnevni list preneo 10. jula, stranke sa liste Ujedinjeni za pobedu Srbije nisu jedinstvene po pitanju odlaska na konsultacije kod predsednika Srbije oko buduće vlade. Iz te koalicije, stranke koje su rekle da se neće odazvati razgovorima su Demokratska stranka i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Pored njih proevropska koalicija Moramo izjavila je ranije da sa predsednikom o sastavu Vlade neće razgovarati.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) je na izborima 3. aprila osvojila ubedljivo najviše glasova i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima.

Međutim prvi put neće imati dovoljno poslanika da sami formiraju većinu u Skupštini, zbog čega su prinuđeni da je praviti u koaliciji sa još nekom od stranaka.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je 11. jula rešenje o dodeli mandata poslanicima Skupštine Srbije. Od ukupno 250 poslanika u Parlamentu Srbije, najviše odnosno 120 poslanika imaće koalicija okupljena oko vladajuće Srpske napredne stranke.

Opoziciona koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 38 mandata, Socijalistička partija Srbije 31 mandat, a proevropska koalicija Moramo će imati 13 poslanika.

Desno orjentisana koalicija NADA će u Skupštini imati 15 poslanika, dok će desničarske stranke Dveri (Patriotksi blok) i Zavetnici imaće po 10 poslanika.

Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika, Stranka pravde i pomirenja tri, koalicija Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, dok će jedan mandat imati Koalicija Albanaca Doline.

Izvor :
RTK2, RSE