Site icon Medija centar

PKS traži da CIK poništi mandate njihovim kandidatima za odbornike u SO Leposavić

Partija kosovskih Srba, stranka koja je odustala od učešća u vanrednim lokalnim izborima na Severu, oglasila se danas nakon što su njihovi kandidati za odbornike, Slaviša Jevtić i Milutin Ilić, dobili mandate u Skupštini opštini Leposavić. Zbog toga što su u skupštinu ušli sa samo po jednim osvojenim glasom, od Centralne izborne komisije zatražili su da se to poništi.

Ova partija od učešća je odustala samo tri dana od održavanja lokalnih izbora u nedelju. Kao razlog za odustajanje naveli su, prema njima, neadekvatne uslove za izbore, odnosno to što se glasa u kontejnerima, a koje oezbeđuje Kosovska policija.

Iako nisu učestvovali, njihovo ime našlo se na izbornim listićima, kako za gradonačelnika, tako i za odbornike u skupštini opštine Leposavić.

Partija kosovskih Srba, prema konačnim rezultatima CIK-a, dobila je samo dva glasa, odnosno dva mesta u skupštini opštine Leposavić.

Iz ove partije o tome su zvanično obavešteni danas. To što su njihovi kandidati za odbornike dobili mandate i to sa samo po jednim osvojenim glasom, kažu:

„Pokazuje da je odluka Partije kosovskih Srba da ne učestvuje na lokalnim izborima – ispravna“.

„Ovo je potvrda da je ovaj izborni proces neuspeo i osuđen na propast i da njegovi rezultati ne mogu izazvati ništa drugo do smeh i čuđenje“, poručuju.

„Mislimo da nigde i nikada u svetu niko nije izabran na mesto u lokalnoj skupštini i to uz samo jedan jedini glas, a na mesto gradonačelnika sa samo 100 glasova!“.

Izbore se i danas ocenili kao komediju, a Centralnu izbornu komisiju pozvali da ih poništi.

„Pozivamo Centralnu izbornu komisiju da prekine ovu komediju i poništi mandate osvojene na osnovu samo po jednog dobijenog glasa“, poručuju iz PKS.

Vanredni lokalni izbori koji su u nedelju održani u sve četiri opštine na Severu, usledili su kao posledica masovnog izlaska Srba iz institucija novembra prošle godine, uključujući i iz lokalnih samouprava.

Srpska lista, ali i Srbi koji čine većinsko stanovništvo u ove četiri opštine – izbore su bojkotovali.

Izlaznost je bila niska – 3,47 odsto. Od oko 45,000 utvrđenih birača, glasalo je ukupno 1,567 ljudi.

Na njima je, nakon što Partija kosovskih Srba samo dva dana uoči održavanja odustala, učestvovala samo jedna srpska kandidatkinja i to za opštinu Zvečan.

Ta opština, ali i Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica juče su, tako, dobili nove gradonačelnike – dvojicu iz Samoopredeljenja i dvojicu iz stranke PDK.

Iako jednom odlagani zbog procene bezbednosti, ceo izborni proces u nedelju protekao je mirno i bez incidenata.

Exit mobile version