PKS: Događaji u Banjskoj poslednji alarm za sve strane u procesu dijaloga

„Oružani sukob 24. septembra u Banjskoj u kome su živote izgubili trojica naših sunarodnika Srba i jedan pripadnik policije Kosova, je tragedija koju nema potrebe opisivati rečima i tuga je vidljiva na svakom koraku dok oplakujemo svoje žrtve. To je bio poslednji alarm za sve strane u procesu dijaloga koji je imao za cilj pomirenje, a dovedeni smo na ivicu otvorenog srpsko-albanskog sukoba širih razmera“, navodi se u saopštenju Partije kosovskih Srba.

Iz ove stranke dodaju da umesto da ovaj momenat i zajedničke žrtve budu veliko upozorenje da zastanemo i donesemo neke kompromisne i relaksirajuće odluke to se za sada ne dešava.

„Činjenica da je Vlada Kosova po ekspresnoj proceduri objavila da je čitav Sever proglašen za “zonu antiterorističke operacije” vodi nas sve u pogrešnom smeru! U istom tom trenutku Srbi blokadom Jarinja i Brnjaka, postaju zatočenici najvećeg logora Evrope 21veka zvanog Sever Kosova“.

Partija kosovskih Srba navodi i da „ne prihvata etiketiranje Srba i Severa etiketom terorista“.

„To je nepromišljen potez Vlade Kosova koji će potencijalno izazvati pojačani pritisak policije Kosova prema gradjanima, a sa druge strane može izazvati gnev i revolt Srba. Pozivamo premijera i Vladu Kosova da umesto ovakvih prekomernih akcija pokrenu politički dijalog sa Srbima sa severa Kosova i da tako u direktnoj komunikaciji pokušamo doći do zajedničkog uspeha, koji isključivo od nas i zavisi“.

„Budemo li kao do sada čekali na KFOR, EULEX, UNMIK izgubićemo dragoceno vreme i nećemo daleko stići, a rezultati će biti poražavajući kako za Albance tako i za Srbe koji bez sumnje žele bolju i sigurnu budućnost, uvažavajući vitalne interese i druge strane“, zaključuje se u saopštenju ove političke partije.

Izvor :
Medija centar Čaglavica