Petronić: Dogorelo je, dijalog pred pucanjem

„Sama poseta Lačaka i Eskobara Kosovu nam govori da je situacija dogorela do kraja. Znači da smo pred definitivnim pucanjem i dijaloga i svih razgovora i dogovora koji su do sada postignuti“, kaže stručnjak za pitanje bezbednosti na Kosovu Veroljub Petronić.

Ipak, Petronić se nada da se 1. septembra neće desiti „ono što neki priželjkuju“, te da će ipak doći do promena.

„Nadamo se da će se KFOR držati svojih obaveza, a to je zaštita i sigurno okruženje za sve zajednice, uključujući i bezbednost Srba“, kaže Petronić.

Petronić veruje da je dolazak Gabriela Eskobara i Miroslava Lajčaka na Kosovo i u Beograd imao za cilj smirivanje tenzija.

„I ne samo to, nego i da daju direktive kako jedino može da se postupa kako ne bi došlo do možda nekih nemilih događaja ili do nekih konflikata sa dalekosežnim posledicama“, dodao je.

Na pitanje kako građani gledaju na bezbednosnu situaciju na severu, Petronić kaže da su mišljenja podeljena, ali da je strah dominantan osećaj kod svih.

„Jedan deo građana je nezainteresovan zato što je prezasićen od dešavanja, ali je u isto vreme je i uplašen. Strah kod svih postoji. Drugi deo građana veruje političkim predstavnicima Srba da će naći neko rešenje. Mada je veliki problem tu podela oko stava ’šta ćemo sa Srbima južno od Ibra’ i ’šta će biti sa severom’ u slučaju da dođe do nekog oružanog konflikta koji nas može dovesti do podele Kosova“, odgovorio je on.

Petronić ističe da su Srbi južno od Ibra zapostavljeni u celoj priči.

„Računa se ili neko računa da su oni već integrisani i da ne prave neki problem“, zaključio je Veroljub Petronić.

Izvor :
RTV KIM