Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću kosovske vlasti danas su zabranile da poseti Кosovo, navodi se u saopštenju.

Petković je trebalo da obiđe Gornje Кusce, razgovara sa srpskim narodom i otvori trg u tom mestu i obiđe nekoliko socijalno ugroženih porodica u opštini Leposavić.

„I na današnji veliki praznik, Petrovdan, Кurti nastavlja da se iživljava i gazi sve sporazume, pogotovo sporazum o zvaničnim posetama. Ja se nalazim na prelazu Кončulj, gde mi je sedmi put zaredom zabranjen ulazak na prostor Кosova i Metohije. Ja sam svoju posetu uredno i na vreme najavio, međutim Priština mi zabranjuje ulazak na prostor Кosova i Metohije. Trebalo je danas da posetim Gornje Кusce, gde me je čekao naš narod da zajedno proslavimo Petrovdan i otvorimo velelepni trg koji je izgradila Кancelarija za Кosovo i Metohiju, a nakon toga da odem i u Zvečan i u Leposavić da se sretnem sa našim ljudima, da sa njima razgovaram o svim problemima, da vidimo na koji način možemo da rešavamo sve njihove probleme, da posetim nekoliko socijalno ugroženih
porodica“, navodi Petković.

Kako dalje navodi, „ako se Kurti tako odnosi prema glavnom pregovaraču u dijalogu, jasno je i kako se ponaša prema srpskom narodu na Kosovu“.

„Ako se meni, mimo svih sporazuma i dogovora, zabranjuje ulazak na prostor Кosova i Metohije, jasno vam je kako se onda tek Priština odnosi prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji, koji svaki dan ispašta zbog terora Aljbina Кurtija. Ja sam o kršenju ovog sporazuma i ponašanju Aljbina Кurtija odmah obavestio gospodina Lajčaka, predstavnike Evropske unije i SAD. Oni su mi odgovorili da je ovo jasno kršenje sporazuma, ali i da se radi o nekakvim tehničkim greškama, zbog čega ja danas nisam mogao da uđem na prostor Кosova i Metohije“, poručio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.

On je istakao da je čudno da se o tehničkim greškama uvek radi kada su u pitanju Srbi i predstavnici Beograda.

„Ja sam danas poslao novu najavu i sutra u isto vreme ću ponovo biti na prelazu Кončulj, kako bih se uverio da li je reč o tehničkoj grešci ili je reč o samovolji Aljbina Кurtija koji želi na sve načine da pogazi sporazume“, zaključio je Petković.

Izvor :
RTV KIM