Petković: Vreme curi, urazumite Kurtija

„Aljbin Кurti je danas izneo niz neistina i laži, toliko očiglednih da ga demantuju i ugledni međunarodni predstavnici, ali se i sam upleo u sopstvene laži kao pile u kučine“, naveo je u najnovijem saopštenju za javnost direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, uz napomenu da „vreme curi“ i da je odgovornost i na međunarodnoj zajednici.

„Jedina i prava istina je da je delegacija Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Brisel došla odlično pripremljena, sa konkretnim, konstruktivnim i održivim rešenjima za rešavanje krize sa kojom se suočavamo na prostoru Кosova i Metohije, što je sinoć nedvosmisleno potvrdio i ambasador SAD u Beogradu, gospodin Кristofer Hil“, poručio je Petković i ponovio da je „Кurti histerično odbio svako ponuđeno rešenje“.

„Svojom izjavom da su statusno neutralne КS tablice važile do septembra 2021. godine, Кurti je pokazao da ni sam ne zna šta priča i uhvaćen je u još jednoj masnoj laži, jer je te tablice protivpravno i jednostrano Priština ukinula još 17. septembra 2020. godine, dakle godinu dana pre isteka roka važenja, nakon čega je bilo predviđeno da se o ovoj temi razgovara i traži rešenje“, navedeno je u saopštenju.

Petković tvrdi i da „Кurti nema prava da Srbima sa КiM izdaje bilo kakav papir“

„Srbima sa КiM niko ne može da izdaje vizu za njihove kuće i vekovna ognjišta i to Кurti jako dobro zna“.

Petković optužuje kosovskog premijera da se „po istom principu se ponaša i u slučaju sporazuma o nestalim licima koji svesno sabotira i uslovljava“.

„Ne želi da porodicama stradalih pruži mir koji im je potreban i omogući pretragu potencijalnih lokacija, već želi da zvanični Beograd označi kao krivca. Na to se svodi njegova čitava politika i u tome leži i razlog za njegovo odbijanje da formira ZSO, ali svesno krši sve ostale sporazume potpisane u Briselu“, dodaje se.

Saopštenje se zaključuje konstatacijom „da je odgovornost i na međunarodnoj zajednici da pokušaju da urazume Кurtija, jer vreme curi, a njegove najave sukoba i eskalacije krize sve su glasnije“.

Izvor :
RTV KIM