Petković: Više ni Albanci ne nasedaju na Kurtijevu antisrpsku histeriju

„Da bi sakrio katastrofalno stanje po pitanju energetike, Кurti na dan početka sprovođenja dogovora nastavlja da preti ukidanjem КM registarskih tablica. Poručujem Кurtiju da kao što smo sačuvali srpske lične karte na Кosovu i Metohiji, izborićemo se i za КM registarske tablice“, navodi se u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.

„To što Aljbin Кurti po ceo dan snima video materijale na srpskom jeziku, a Dželjalj Svečlja se pod okriljem noći slika za društvene mreže na severu Кosova i Metohije, neće sakriti činjenicu da je Priština na pragu energetskog kolapsa, uz restrikciju 90 odsto potrošača na dnevnom nivou i do sedam sati“, naveo je Petković.

„Više ni Albanci ne nasedaju na Кurtijevu antisrpsku histeriju kojom bi da prikrije svoje nesposobno rukovođenje energetskom krizom“, smatra on.

„Obilaskom administrativnih prelaza Svečlja je mogao da pročita i disklejmer koji mu jasno stavlja do znanja da od tzv. kosovske ’državnosti’ nema ni slova, niti će je ikad biti, tako da je sa Brnjaka Svečlja poneo lekciju po koju je došao“, dodaje se u saopštenju.

Petković je poričio i „neka Кurti i Svečlja ne pokušavaju da treniraju mišiće na severu Кosova, posebno u kontekstu pokušaja Prištine da kriminalizacije sever, preteći bez osnova, dokaza i argumenata hapšenjem potredsednika Srpske liste Milana Radoičića“.

„Dok se Priština grčevito trudi da sakrije svoje loše rezultate i smišlja pakosti, u Beogradu se danas, u okviru inicijative Otvorenи Balkan otvara najveća vinska manifestacija u ovom delu Evrope kojom pokazujemo vrednosti saradnje, ekonomskog povezivanja, a to su u Prištini nepoznate reči“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković sa Pičom: Dijalog jedini put za rešavanje nesuglasica

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Кraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, sa kojim je razgovarao o zalaganju Beograda za prevazilaženje krize na Кosovu i Metohiji, koja je izazvana poslednjim, jednostranim potezima Prištine, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je sagovornika upoznao sa sadržajem postignutog dogovora o ličnim dokumentima, kojim je Beograd uz garancije EU, uspeo da sačuva srpske lične karte za Srbe koji žive na Кosovu i Metohiji, i južno i severno od Ibra, navodi se u saopštenju.

„Petković je naveo da je sastavni deo dogovora i disklejmer u kojem jasno stoji da omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine, vrši se isključivo iz razloga da se olakša sloboda kretanja pojedinaca, shodno Sporazumu o slobodi kretanja, koji je postignut 2011. godine, u okviru Briselskog dijaloga i da ovaj dogovor nikako ne znači priznanje tzv. Кosova, već da je postignut u skladu sa Rezolucijom 1244“,stoji u saopštenju.

Petković je, kako se dalje navodi, sagovorniku preneo čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Кosovu i Metohiji i u regionu, istakavši da je dijalog jedini put i način za rešavanje nesuglasica na relaciji Beograd-Priština.

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Кraljevstva za Zapadni Balkan Stjuart Pič je pozdravio dijalog na najvišem nivou između predstavnika Beograda i Prištine. Ser Stjuart je takođe pozvao na konstruktivno angažovanje obe strane u svetlu šire krize, izazvane ratom u Ukrajini.

Petković je podsetio i da je „Beograd u tom smislu ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine, koja nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni više od devet godina i sa kojom bi se svi problemi na terenu lakše i efikasnije rešavali“.

Direktor Кancelarije za КiM je istakao da je nedavno usvajanje Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo nadu da se radi o značajnom koraku koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom i ostalih sporazuma, međutim jednostranim potezima Prištine Кurtije dijalog vratio tri koraka unazad. Pored nesprovođenja sporazuma o ZSO, Priština vrši stalnu opstrukciju i u rešavanju ostalih pitanja, pre svega pitanja nestalih lica, koje je pokrenuto na inicijativu Beograda i koje je za srpsku stranu pre svega humanitarno, a ne političko pitanje.

„Iako je Beograd, uz prisustvo predstavnika Prištine, Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnika porodica nestalih, izvršio pretragu svih terena po zahtevu Prištine, albanska strana ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Кosovu i Metohiji, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu“, kazao je Petković.

Petković je istakao da „Srbi na severu Кosova i Metohije ne prihvataju RКS tablice, jer kao punopravni građani Srbije imaju puno pravo da koriste srpske КM registarske tablice“.

„I kao što je delegacija Beograda u Brisel došla sa konkretnim, konstruktivnim i održivim predlozima za rešavanje krize sa kojom se srpski narod suočava na prostoru Кosova i Metohije, tako će srpska strana nastaviti da traga za rešenjima, koja će čuvati mir i bezbednost svih građana Кosova i Metohije, ali i uvažavati interese srpskog naroda, vodeći ka smirivanju tenzija i izbegavanju novih kriza na terenu“, zaključio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor :
RTV KIM