Petković: Važno što je međunarodna zajednica izvršila pritisak na Prištinu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je važnošto je međunarodna zajednica razumela poziv i molbu predsednika Aleksandra Vučića da Zapad izvrši neophodan pritisak na Prištinu kako bi se „zastalo sa suludim odlukama Aljbina Kurtija“.

„Iza nas je veoma dug i težak dan, ali rekao bih i duga noć, jer Kurti ne želi da se dogovara, ne zanima ga da se sačuva normalizacija odnosa. Srbija je bila odlučna da se snažno bori da sačuva mir i Vučić je bio spreman na kompromis“, rekao je Petković.

„Nismo postigli dogovor, jer je Kurti sve vreme insistirao kako njega isključivo interesuje ’puna normalizaciju odnosa koja ima međusobno priznanje kao centar tog dogovora’, dodao je on i ukazao da tako nešto nigde ne postoji u dijalogu.

Petković je ponovio da je Vučić prihvatio više predloga i rekao da je spreman da se razgovara o svemu, o nemačko-francuskom predlogu, ali je crvena linija koja se ne prihvata je da Kosovo postane član UN.

Prema njegovim rečima, predsednik je poručio i da se ne može tražiti da se dogovori, koju su potpisali Beograd, priština i EU, ne poštuju, a da se ide u postizanje novih sporazuma.

Vučić je zamolio Srbe sa Kosova da sačuvaju mir, da učine sve što je do njih da svojim ponašanjem ne budu strana koja će biti okrivljena za nemire ili sukobe, ili da daju povod Kurtiju da napada srpski narod, rekao je Petković, ponavljajući da su se jedinice specijalne policije u ponedeljak uputile u četiri „nelegalne policijske baze“ na severu.

„Neće biti novih pogroma i Oluja“, rekao je Petković i podsetio da je prvi pit iz Evropske unije rečeno da „nisu obe strane podjednako krive“.

„Gledaćemo da sve učinimo da sačuvamo mir i stabilnost, da sačuvamo naš narod na Kosovu, da čuvamo dijalog i ne dozvolimo Kurtiju da svojim militantnim pristupom naruši mir“, istakao je Petković.