Petković: Uticati na Kurtija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković smatra da je veoma važno da svi koji mogu da utiču na kosovskog premijera Aljbina Kurtija da to i urade, jer njegovi jednostrani potezi vraćaju pregovarače u prošlost.

„Jednostranim potezima Priština pokušava da svakoga dana zagorča život Srbima na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković za RTS dodajući da je poseban problem to što Kurti gradi četiri nelegalne baze Kosovskih specijalnih (policijskih) snaga.

Tim bazama, kako kaže, Kurti želi da krene u „tihu okupaciju“ severa Kosova i Metohije i krši Briselski sporazum, gde je rečeno da 99 odsto pripadnika policije treba da budu Srbi.

Petković je naveo da je samo uz odobrenje komadanta KFOR i četiri gradonačelnika gradova sa severa Kosova moguće da oružane formacije iz Prištine dođu na sever.

Kada je reč o uticaju Evropske unije na dijalog, Petković je istakao da su razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa izaslanicima Nemačke i Francuske bili teški i da su trajali više od dva sata.

„Oni žele rešenje i to brzo rešenje po pitanju Kosova i Metzohije, tako što bi se sagledala stvarnost iz njihove vizure“, kazao je Petković dodajući da izaslanici, u svetlu sukoba u Ukrajini, govore da je reč o ratu koji se dešava u Evropi i da zato ne mogu dopustiti bilo kakve sukobe na tlu Evrope.

Prema njegovim rečima, izaslanici žele da pobiju argumente koje koristi predsednik Rusije Vladimir Putin o priznanju Kosova da bi opravdao svoje postupke u Ukrajini, zbog čega Vučić tvrdi da je Srbija danas koletaralna šteta.

On je podsetio da će Vučić na sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu predstaviti izveštaj o dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Na pitanje da li će saslušati i prihvatiti inicijativu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da se formira komisija koja bi se bavila rešavanjem situacije na Kosovu, Petković je napomenuo da se temom Kosova opozicija bavi koristeći je kao „monetu za potkusurivanja, kad treba da ućare neki politički poen“.

„Gde su bili sve ove godine“, upitao je Petković i dodao da je reč o licemernom pristupu, ali da će saslušati sve, jer je pitanje Kosova glavno i svesrpsko pitanje.

Izvor :
RTV KIM, FoNet