Petković sa Bjornstadom: Dijalogom do kompromisnog rešenja

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa specijalnim izaslanikom za Jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Кraljevine Norveške, ambasadorom Arneom Sanesom Bjornstadom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Кosovu, sa posebnim osvrtom na nedavne jednostrane i protivpravne odluke Prištine po pitanju preregistracije vozila i ličnih karata, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je istakao da Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir na Kosovu i u regionu, rekavši da je dijalog jedini način da se pronađe kompromisno rešenje za sve nesuglasica na relaciji Beograd-Priština.

Petković je, kako se dalje navodi u saopštenju, podvukao izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i sprovođenja postignutih dogovora, naglasivši da je Beograd ispunio do sada preuzete obaveze proistekle iz dijaloga, a da sa druge strane Priština više od devet godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

„Nedavno usvojena Mapa puta za primenu sporazuma o energetici ohrabrila je očekivanja da će biti i pomaka u rešavanju pitanja nestalih lica i u drugim oblastima, a umesto toga Priština nam je isporučila novu krizu, koja je pretila da eskalira i dovede do posledica neslućenih razmera“, naveo je Petković.

Petković je skrenuo pažnju i „na izgradnju nelegalnih baza ROSU na severu Кosova i Metohije, upozorivši da Priština pokazuje otvorenu nameru da potpuno demontira Briselski sporazum i izazove nove tenzije i sukobe“.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je naglasio „da uprkos krizama, koje se na Кosovu i Metohiji svakodnevno umnožavaju, Beograd ostaje opredeljen za dijalog sa Prištinom, smatrajući da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
RTV KIM