Petković: Kurti nastavlja da preti i sve odbija

„Ja sam zaista zabrinut za situaciju na terenu“, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na konferenciji za medije u Beogradu, ističući da je cilj Aljbina Kurtija da protera srpski narod sa Kosova.

Petković je kazao da premijer Kosova Aljbin Kurti nastavlja da preti, kako u Briselu, tako i danas u Prištini na konferenciji za novinare.

„On je rekao da zbog neke zlonamernosti Srpske liste neće Kosovo da pati i plati, nego potvrđuje onu tezu da će Srpska lista i Srbi da pate i plate“, naveo je direktor Kancelarije zaa KiM.

On je dodao da međunarodna zajednica nije reagovala na Kurtijev „brutalni napad“.

Kazao je da se u Briselu pregovara u gotovo nemogućim uslovima, te da „Aljbin Kurti sve odbija“, a da se istovremeno Srbija suočava sa problemima na terenu.

„Zato za nas dijalog i kompromis nisu ružna reč, već način da sačuvamo živote Srba na Kosovu. To je način da dođemo do deeskalacije ne samo na severu, već na celom prostoru Zpadnom Balkana“, smatra Petković.

On je kazao da će Kurti nastaviti da laže, da fingira da učestvuje u dijalogu, a zapravo neće da formira ZSO.

„Ona predstavlja kičmu dijaloga“, kazao je Petković na konferenciji za medije.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da Kurti odbija obavezu Prištine.

„Ne trabe on nikome lično ništa da da. Kad je srpski narod u pitanju, Priština treba da da ono na šta se obavezaala, a to je ZSO iz 2013. i 2015 godine“, rekao je Petković.

„Šta će nama ZSO kao ljuštura, to nam ne treba, već sa ustavnim ovlašćenjima koja su dogovorena unutar sporazuma u Briselu. Tražimo politička rešenja za Kosovo i Metohiju“, kazao je on.

Petković je ponovio da vlasti u Prištini nastoje da oteraju zaposlene iz zgrade u Bošnjačkoj mahali, napominjući da u toj zgradi rade institucije koje pružaju pomoć destinama hiljada Srba, Albanaca, Roma.

Kazao je i da umesto da ide u pravcu deeskalacije, Kurti ide u pravcu eksalacije situacije.

Petković je na konferenciji za novinare govorio i o povlačenju policajaca iz opština na severu Kosova, ali i raspisivanju izbora.

Izvor :
Kim