Petković: Izjava Vjose Osmani o ZSO apsurdna

U moru apsurdnih izjava prištinskih političara, prvo mesto zauzima poruka Vjose Osmani, da je Кosovo ispunilo sve svoje obaveze i sporazume iz dijaloga, a potom izjava da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, onako kako je dogovoreno u Briselu, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.  

“Ta izjava, pored toga što je potpuno besmislena, pokazuje pravo lice političara u Prištini, koji misle da je Briselski sporazum švedski sto sa koga mogu da uzmu ono što im odgovara i čije odredbe mogu u hodu menjati i proizvoljno tumačiti”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Petković je istakao da je upravo Beograd taj koji je ispunio sve svoje obaveze i kredibilan je i strpljiv partner u procesu dijaloga, dok Priština osim ZSO, odbija da sprovede i sporazume iz domena energetike, odbija saradnju po pitanju rešavanja sudbine nestalih i iznova postavljanove uslove kako bi potpuno obesmislila dijalog kao proces za rešavanje svih otvorenih pitanja i put ka normalizaciji odnosa.

“Ipak, važno je da je Vjosa Osmani konačno priznala da je ZSO u Briselu dogovorena sa svim izvršnim ovlašćenjima i jasnom strukturom i da upravo u tome leži razlog zbog kog Priština odbija njeno formiranje skoro devet godina”, dodaje se.

“Nadam se da je Osmanijeva čula tokom prethodnih dana i posete visokih zvaničnika EU, SAD i Velike Britanije regionu da dogovori moraju da se poštuju i da će joj, kada procesuira te informacije, biti jasno da ne može večno bežati od ispunjavanja svojih obaveza”, zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Izvor :
RTV KIM