Petković i Hil o situaciji na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Кristoferom Hilom koga je detaljno informisao o razgovorima Beograda i Prištine, koji su održani u četvrtak u Briselu i nastojanjima Beograda da se kroz dijalog smire tenzije i pronađe održivo rešenje na terenu.

Petković je istakao da je Beograd „i ovog puta pokazao da želi nastavak dijaloga i uspostavljanje normalizacije odnosa sa Prištinom, što bi bio preduslov mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona zapadnog Balkana“, navedeno je u saopštenju koje je iz Kancelarije za KiM dostavljeno medijima.

„Priština je u Brisel došla sa idejom o nekakvom generalnom sporazumu u šest tačaka, sa posebnim insistiranjem na međusobnom priznanju, plaćanju navodne odštete od strane Beograda i ponovnom preispitivanju svih prethodno dogovorenih sporazuma, što jasno pokazuje da prištinski političari imaju samo dva cilja: ukidanje države Srbije na teritoriji Кosova i Metohije i proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta“, dodaje se.

Petković je izrazio bojazan da će insistiranje Prištine da za deset dana primeni odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, dovesti do daljeg podizanja tenzija i do pojačanih provokacija i pritisaka na Srbe.

„Zato je od suštinskog značaja da svi relevantni međunarodni faktori shvate ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo i razumeju da jednostrane akcije Prištine po navedenim pitanjima mogu ugroziti bezbednosnu situaciju na Кosovu i Metohiji“, naglasio je direktor Petković.

On je dodao „da bi formiranje Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, a što prištinska strana odbija da ispuni više od devet godina, bio neophodan korak u dobrom smeru i ključ za rešavanje mnogih problema“.

„Srbija će nastaviti da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjima, ali će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i da ga sačuva od pogroma i progona“, zaključio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković.

On je na kraju razgovora „zahvalio američkom ambasadoru na razumevanju za položaj srpskog naroda u pokrajini, ali i na prepoznavanju da je srpska deledgacija na razgovore u Briselu došla spremna da pregovara“.

Izvor :
RTV KIM