Pet godina bez Olivera, bez imena ubica, ulice i spomenika

Pre pet godina u Kosovskoj Mitrovici, ispred sedišta svoje stranke, ubijen je Oliver Ivanović. Političar, čuvar mosta na Ibru, karatista, otac, brat, suprug, politički zatvorenik, borac i, na kraju, žrtva. Kukavički, u leđa, ubica mu je ispalio šest metaka. Danas, posle toliko godina, još uvek ne znamo ko je počinio ovaj zločin, niti ko ga je naredio.

Akt ubistva Olivera Ivanovića ocenjen je kao teroristički, a beogradska i prištinska strana su se utrkivale koja će toga dana da obeća više.

„Ubice ćemo pronaći. Ako ih ne pronađu oni koji moraju da ih pronađu, pronaći ćemo ih mi. Pronaći ćemo ih mi i budite sigurni da će oni koji su ubili Olivera da odgovaraju“, obećao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obraćanja medijima u danu ubistva srpskog političara sa Kosova.

Ali, njegovo obećanje do danas nije ispunjeno. U međuvremenu, predsednik je izlazio i sa drugim izjavama o ovom slučaju, navodio da sumnja da je na Olivera pucao Fljorim Ejupi, Albanac odgovoran za dizanje u vazduh autobusa „Niš ekspresa“ u Livadicama februara 2001. godine kada je stradalo 12 Srba. Međutim, ni ova Vučićeva tvrdnja nije dokazana, a sam Ejupi ju je negirao.

Uprkos proteklom vremenu, uz malo rezultata i mnogo konfuzije, još uvek postoje optimisti koji veruju da će ubice Olivera Ivanovića jednoga dana biti otkrivene.

„Ovo je dobro organizovano političko ubistvo, ali saznaćemo jer nećemo da odustanemo od toga dok ne saznamo. Kada se bude stvorio neki politički momenat, saznaćemo ko je ubio Olivera“, kazala je za Radio Kim nekadašnja bliska saradnica pokojnog Ivanovića Ksenija Božović.

Branislav Krstić, novinar iz Kosovske Mitrovice i prijatelj Olivera Ivanovića, smatra da njegovo ubistvo „mora biti zamagljeno“ jer, kako kaže, „to trenutno odgovara Beogradu, Prištini i međunarodnoj zajendici“.

„Da li je država Srbija u tom trenutku, u danu ubistva Olivera Ivanovića, imala pokriveno 90 odsto ulica na severu Kosova kamerama, a džojstik je bio zna se gde, u Beogradu. Dakle, taj ko rukovodi džojstikom u Beogradu sasvim sigurno ima i slike počinioca ubistva Olivera Ivanovića. Taj neko ko ima slike nikada nije pozvan, niti zamoljen, od strane predstavnika međunarodne zajednice, niti je ikada pozvan i zamoljen od strane specijalnog tužioca u Prištini, niko nije zatražio to od zvaničnog Beograda. Sasvim je sigurno da američka administracija ima tu spoznaju da zvanični Beograd ima te slike, ali je sve ostalo samo na tome“, kazao je Krstić za Radio Kim.

Izvor :
Kim