Parastosom obeležena godišnjica pogibije šestorice meštana Prilužja

U Prilužju kod Vučitrna obeležene su 23 godine od ubistva  šestorice Srba  iz ovog mesta. U centru  sela  kod spomenika stradalim Srbima služen je parastos.

Nakon parastosa koji je služio paroh Milovan Kojić, meštani Prilužja, porodice i prijatelji, položili su  cveće  kod spomenika stradalim Srbima iz Prilužja. Tok  18. maja 1999. godine u podnožiju Čičavice stradali su  Bojković Slobodan, Zdravković Predrag, Miletić Slavujko, Zdravković Milovan, Zdravković Slaviša, Vojinović Miroslav, a iste godine i Milorad Milić, Svetislav i Predrag Živković.

“Naša je dužnost da mi koji ostajemo ovde da opstanemo zbog njih, oni su dali svoje živote da bi mi ovde živeli, da se ova deca i njihovi potomci koji su tu i koji čuvaju njihova ognjišta da ostanu i opstanu i ostanemo ovde zbog njih“, istakao je predsednik Privremenog organa Opštine Vučitrn Milan Kostić.

U okviru dana sećanja na stradale Srbe iz Prilužja u toku prethodne nedelje organizovane su i brojne sportske aktivnosti. Najboljim sportistima uručeni su pehari i zahvalnice, a proglašen je i najbolji sportista.

„Bio je organizovan kros koji je održan u petak, proglašeni su najbolji atletičari koji su dobili 1.2. i 3. mesto, učestvovali su od  obdaništa, predškolaca i osnovaca škole „Vuk Karadžić“  iz Prilužja. Organizovan je tenis u dve grupe juniori i seniori, stoni tenis je bio najjači zato što su nastupali svi stonoteniseri na Kosovu, a tu je bio i fudbal… Ova deca iza mene su najbolji ambasadori ne samo Prilužja, već i celog KiM imamo po prvi put priliku da u Opštini Vučitrn dobijemo najboljeg sportistu, to je Uroš Mašić, koji je ujedno oborio dva rekorda Srbije“,  trener atletskog kluba „Prilužje“  Dejan Dimitrijević.

Sa skupa u Prilužju je poručeno da stradale Srbe iz ovog sela nikada neće zaboraviti i da će se svake godine ovde okupljati u što većem broju. 

Izvor :
RTK2