Otvoreno pismo portala Gračanica Online Kancelariji poverenika za jezike i Misiji OEBS-a na Kosovu

Poštovani,

Posle vesti da je Kancelarija poverenika za jezike u saradnji sa Organzacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dodelila nagrade „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ institucijama na Kosovu, među kojima su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija Kosova, redakcija portala Gračanica Onlajn upućuje najoštriji protest onima koji su doneli ovakvu odluku i nagradili institucije koje, osim što ne rade svoj posao, ne poštuju zakone koji se tiču prava nevećinskih zajedica, kao i Ustav Kosova. Zahtevamo da se ovakva odluka povuče i da se od strane OEBS-a i Kancelarije poverenika za jezike uputi javno izvinjenje novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku, kao i građanima kojima albanski nije maternji jezik i koji čak i policijske zapisnike za saobraćajne prekršaje dobijaju na jeziku većine. Što se tiče Centralne izborne komisije i četiri nagrađene opštine, nemamo komentara.

U tekućoj godini, Ministarstvo unutrašnjih poslova je medijima poslalo preko 100 saopštenja od kojih se na prste jedne ruke mogu nabrojati ona na srpskom, drugom službenom jeziku na Kosovu. Isti je slučaj i sa Policijom Kosova, koja i na pitanja novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku, odgovore šalje na albanskom. Za sve tvrdnje, poštovana gospodo iz statusno neutralne misije OEBS, čiji se predstavnici fotografišu pored “državne zastave Kosova” i poštovana gospodo iz Kancelarije poverenika za jezike, posedujemo sijaset primera.

Osim odluke o nagradama, podsećamo da pozivnica za događaj na kome su nagrade dodeljene, nije poslata svim medijima, niti od strane Kancelarije poverenika, niti od strane Misije OEBS-a, tako da svi zainteresovani nisu imali prilike da postave pitanje, šta su bili kriterijumi za dodeljivanje ove nagrade.

Kako prenose mediji koji su bili na događaju, šef misije OEBS na Kosovu, Majkl Devenport je izjavio da je višejezičnost od ogromnog značaja za Kosovo. To mislimo i mi i zato vam se obraćamo.

Srdačan pozdrav,

Izvor :
Gracanica Online