Site icon Medija centar

Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor Z.A. koji se tereti za navodni ratni zločin

Osnovni sud u Prištini, a na osnovu zahteva kosovskog Specijalnog tužilaštva, odredio je meru pritvora pripadniku Kosovske policije Z.A.(45), koji je u utorak uhapšen na prelazu Končulj.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo je neposredno nakon hapšenja da je policija uhapsila muškarca sa inicijalima Z.A. srpske nacionalnosti, koji se tereti da je tokom februara i marta 1999. godine počinio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

On se, prema navodima tužilaštva, sumnjiči da je tokom rata na Kosovu, tačnije marta 1999., u policijskoj stanici u Kamenici, u svojstvu službenog lica i u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije, uniformisan i naoružan sa njima prvo pendrekom tukao osobu sa inicijalima B.M., potom ga maltretirao i naneo mu teške povrede, traume i ozbiljno ugrozio život sat i po vremena.

Sumnjiči se i da je tokom februara i marta 1999. godine, a u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije učestvovao u proterivanju i prisilnom iseljavanju građana Kamenice albanske nacionalnosti i okoline, te da je navodno pljačkao, a potom i palio kuće lokalnog albanskog stanovništva, kao i da je učestvovao u maltretiranju albanskih civila.

Međutim, kako je advokat uhapšenog Z. A., Vasilije Arsić u izjavi za KoSSev portal potvrdio sinoć, u pitanju je pripadnik Pogranične policije Kosova, zadužen za kontrolu tzv. zelene zone.

Arsić je takođe naveo da njegov branjenik nikada nije bio pripadnik policije, već u ratno vreme – redovan pripadnik tadašnje Vojske Jugoslavije. On takođe negira zločin, a u tužilaštvu je postavio i pitanja – kako je osumnjičeni onda prošao i policijsku proveru, ako se sumnja da je prethodno počinio ratni zločin.

Inače, Z.A. je trenutno suspendovan sa svojih dužnosti u policiji, ali razlog za suspenziju nema nikakve veze sa onim za šta se trenutno tereti, takođe je naveo advokat Arsić. Njegov ugovor sa policijom je aktivan, dodao je.

Četrdesetpetogodišnji Z.A. je prema rečima advokata Arsića, uhapšen u utorak oko 17 časova, na prelazu Končulj, kada se iz pravca Kosova uputio ka centralnoj Srbiji, a prema prijavi B. M., koji se u saopštenju Tužilaštva spominje kao oštećena strana.

U sinoćnjem saopštenju Osnovnog suda u Prištini, navodi se da je sudija na ovom slučaju usvojio kao osnovan zahtev Specijalnog tužilaštva, te je Z.A. odredio jednomesečni pritvor.

„Sudija za prethodni postupak usvojio je kao osnovan zahtev Specijalnog tužilaštva Republike Kosova za određivanje mere protvora okrivljenom Z.A. i istom je određena mera pritvora u trajanju od jednog meseca“, navodi se u saopštenju ovog suda.

Protiv odluke, nezadovoljne strane mogu uputiti žalbu Apelacionom sudu, zaključuje se u saopštenju.

Exit mobile version