Osmani: Kriminalne bande sprečavaju Srbe da preregistruju vozila

Predsednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da većina na severu nije preregistrovala vozila sa KM na RKS tablice zbog pretnji koje dolaze od kriminalnih struktura. Ona je komentarištući zahtev Gabriela Eskobara da se preregistracija produži na još deset meseci kazala da je to pitanje vladavine prava.

Na konferenciji povodom predstojećeg Foruma za žene, mir i bezbednost, Osmanijeva je odgovarala i na druga politička pitanja. Na pitanje o preporuci da se preregistracija vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS tablice produži za još deset meseci, Osmanijeva je kazala je to tema o kojoj se mesecima raspravlja te da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom rekla da je to pitanje vladavine prava.

“Nemojte zaboraviti da je oko 11 odsto Srba koji žive na Kosovu već preregistrovalo vozila, ogromna većina nije to uradila iz razloga jer njima preti kriminalna banda koju politički podržava Aleksandar Vučić. Ako mi stanemo tu to će znaciti da mi tolerisemo delovanja krimilane bande. Ovo pitanje se tiče zaštite Srba na Kosovu od tih kriminalnih bandi i imamo slučajeve da su im zapalili kuće i automobile, samo zato sto su poštovali zakone Republike Kosovo”.

Osmanijeva je pozvala Srbe na Kosovu da poštuju zakone i da, kako je rekla, ne dozvole da im preti kriminalne bande, niti da ih drži kao taoce.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu kao modelu za postizanje sporazuma između Kosova I Srbije, predsednica Kosova je kazala da ta inicijativa “ima za cilj da se intenzivira dijalog, da se sve tačke obrade jedna po jedna i da se to sastavi u jedna document, a da se ne dozvoli interesima Rusije i njenim satelitima da preovlađuju”.

“Ekipa kancelara Šolca i predsednika Makrona će do detalja objasniti svako pitanje i oni će pojasniti detaljno koja su to pitanja koja mogu da se grupišu podeljene po tačkama, da u se u što kraćem roku te tačke adresiraju u dijalogu u Briselu. Cilj naših partnera je da se ovaj proces završi što pre. Nikada niko od naših partnera nije tražio da se odustane od reciprociteta, mi nikada nećemo dozvoliti da se ugrozi nas teritorijalni integritet i suverenitet. Na čelu Republike Kosovo su ljudi koji su sprečili stetne sporazume po Kosovo”, rekla je ona.

“Lažna vest o postojanju nemačkog nacrta za ZSO”

Na pitanje o postojanju nemačkog nacrta za formiranje ZSO, ali i instistiranju Gabriela Eskobara da se ova tačka briselskog sporazuma ispuni, Osmanijeva je kazala da ona nema takav nacrt.

“To je lažna vest. Ne postoji nacrt Nemacke koji je predat institucijama Kosova. Stav naših partnera je veoma jasan oni ne kažu samo osnujte Zajednicu. Njedan sporazum ne sme da ide na štetu Republike Kosovo i Ustava. Iz SAD-a su na nam potvrdili da neće nikada dozvoliti da bilo kakava odluka bude u suprotnosti sa Ustavom Republike Kosovo, ono što smo sa Eskobarom raspravljali to su principi koji treba da se poštuju. Ustav Republike Kosovo, kao i presuda Ustavnog suda Kosova te odluke ne dozvoljavaju da se foromira jedna takva Zajednica i ne dozvoljavaju izvesne Zajednice ali dozvoljavaju multietničku zajednicu i to je pravo Zajednica opstina i to je u skladu sa zakonom o lokalnoj samipravi”.

Dvodnevni Forum žena, mir i bezbednost

Predsednica Kosova naredna dva dana organizuje Forum žena, mir i bezbednost. Ova konferencija se organizuje u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, a tema je održivi mir i bezbednost.

“Govorićemo o uspesima i izazovima, Rezoluciji, 22 godine nakon organizovanja ovog foruma govoriće se o osposobljavanju žena i devojaka u izgradnji mira i bezbednosti jer to je vizija Repubike Kosovo kako bi se izgradio mir i bezbednost”.

Forum žene mir i bezbednost podržavaju 33 države sa šest kontinenata i ucestvuje preko 400 učesnika.

Na Forumu će se obratiti i državni sekretar SAD-a Entoni Blinkin. Na otvaranju skupa govoriće i premijer Kosova Aljbin Kurti, te predsednik Malte.

“Govoriće se o izmeni arhitekture, pravima žena, bezbenosti, nasilju nad ženama, osnaživanju žena, ucescu žena u tehnologiji i bezbednosti i ostale teme. Ženama Ukrajine će takođe biti posvećeno vreme i pažnja posto će i one učestovati“, rekla je Vjosa Osmani.

Izvor :
RTV KIM