Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

„Kosovo je zahvalno na kontinuiranoj podršci NATO-a u održavanju stabilnosti i mira“, istakla je Vjosa Osmani. Prema njenin rečima, „strateški cilj Kosova ostaje članstvo u evroatlantskoj zajednici“, saopšteno je medijima iz njenog kabineta.

Osmanijeva je istakla „da će članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u doprineti povećanju bezbednosti i stabilnosti u regionu i opisala je članstvo u ovoj organizaciji, koji je državni prioritet Kosova, kao preduslov za obezbeđivanje mira u regionu, te priliku za promociju i zaštitu zajedničkih vrednosti“.

On je kazala da ovom koraku „treba da prethodi uključivanje Kosova u Partnerstvo za mir“ i dodala da će „Kosovske bezbednosne snage, koje se razvijaju u skladu sa standardima NATO-a, omogućiti Kosovu da igra aktivnu ulogu u regionalnoj i globalnoj bezbednosti“.

Povodom ruske agresije u Ukrajini, Vjosa Osmani je naglasila da je „Kosovo osudilo Putinov ničim izazvan rat protiv Ukrajine i da je u potpunosti usklađeno sa sankcijama EU i SAD-a Rusiji“.

Ona je istakla potrebu „za koordinacijom demokratskih država u regionu sa NATO-om kako bi se obezbedilo sigurno okruženje i zaustavile destabilizujuće akcije Rusije i njenih satelita“.

Izvor :
RTV KIM