Opština Gračanica selektivno poziva medije na događaje? Zorica Vorgučić – plaše se pitanja; Anđelka Ćup – šalju nam samo saopštenja

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić imala je proteklih dana nekoliko aktivnosti na terenu, koje su sudeći prema fotografijama i medijskim izveštajima pratili samo pojedini mediji.

Većina medija koji se bave informativom, a čije je sedište na teritoriji opštine Gračanica, kako Medija centar saznaje, nisu ni bili pozvani da izveštavaju sa tri poslednja događaja na kojima je bila prisutna gradonačelnica Gračanice.

Tako na primer, detalje posete gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić Javnom preduzeću “Ekologija” 06.10.2022. godine, kao i njenu izjavu u vezi sa donacijom ovom preduzeću  objavila je samo RTV Gračanica.

Dan ranije, 05.10.2022. godine obilazak opštine Gračanica od strane „predškolaca PU Đurđevak“, takođe je sudeći prema izveštaju „pratila“ samo RTV Gračanica.  

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić obišla je juče 10.10.2022. godine radove na čišćenju reke Gračanke. Na fotografijama sa ovog događaja vide se samo novinarske ekipe dva medija – RTV Gračanica i Kosovo online.

Medija centar u Čaglavici nije dobio poziv za praćenje ni za jedan od navedenih događaja.

Urednica portala  “Gracanicaonline” Anđelka Ćup rekla je za Medija centar da ni ovaj medij nije dobio poziv za praćenje navedenih događaja.

“Nismo dobili poziv i u principu nas i ne pozivaju, osim što nam šalju saopštenja. Tako da se pretvaramo polako u portparole opštine Gračanica što sigurnmo nećemo da radimo. Razmišljamo i da prekinemo da prenosimo ta saopštenja”, navela je Anđelka Ćup. 

Takođe, kako je za Medija centar rekla urednica RTV KIM Zorica Vorgučić poziv za praćenje ovih događaja nije dobila ni ova medijska kuća.

“Uprkos nedavnom obećanju gradonačelnice Ljiljane Šubarić, a od toga nije prošlo mesec dana, da će iz Opštine pozivati sve medije na događaje koje organizuju, to se nažalost nije obistinilo. Osim na proslavu Dana Opštine Gračanica, RTV Kim nije dobila nijedan poziv za medijsko pokrivanje događaja. Sa druge strane, postoje mediji koje čelnici opštine redovno pozivaju i koji ih prate u stopu. Razlog što našoj kuću, a i ostalim nezavisnim medijima, ne šalju pozive vidim u njihovom strahu od postavljanja pitanja. Naime, mnogo je pitanja na koje bi gradonačelnica i ljudi bliski njoj trebali da daju odgovore. Ta pitanja su vezana za usvajanje odluke o razmeni zemlje sa albanskim biznismenom, a potom i najavu za poništenje iste, zatim o stvarnom uređenju reke Gračanke i konačnog rešavanja smrada koji iz nje dopire godinama, zatim o tolikom trošenju novca za betoniranje i čišćenje korita od 175 metara, o mnogobrojnim rupama, otvorenim šahtama, itd. Nažalost ubeđena sam da se ni posle ove izjave i vašeg teksta neće promeniti odnos nadležnih u opštini prema medijima, ali neće se promeniti ni naša namera da o svim nepravilnostima, problemima i odlukama izveštavamo i dalje”, navela je Zorica Vorgučić.

Medija centar pokušao je da od službenika za javno informisanje Opštine Gračanica Nebojše Ćirkovića dobije odgovor “zašto opština Gračanica na nekoliko prethodnih događaja nije pozvala sve medije“. Međutim Ćirković je prokomentarisao samo događaj koji se odnosi na čišćenje reke Gračanke, rekavši da  i informativna služba nije blagovremeno bila upoznata.

“Informativna služba je dobila poziv za taj događaj 15 minuta ranije, od kabineta (gradonačelnice Gračanice). Nisam upoznat sa drugim detaljima”, kazao je Ćirković za Medija centar.

Foto Naša Gračanica
Foto: Naša Gračanica
Izvor :
Medija centar Čaglavica