Opozicija namerava da sruši Kurtijevu vladu u septembru

U opozicionim partijama na Kosovu optimisti su da će do početka nove sednice Skupštine biti obezbeđeni glasovi neophodni za rušenje Kurtijeve vlade. Predstavnici ovih političkih subjekata su istakli da se do septembra promotivnim predlogom mogu obezbediti glasovi za pojedine poslanike Pokreta Samoopredeljenje.

Opozicione stranke su u septembru izrazile nameru da Kurtijevoj vladi skrate mandat, iako nisu precizirale kako bi to mogle da postignu.

U stranci LDK su rekli da Kosovo ne treba i ne može sebi da priušti ovakvu vlast.

„Očekujemo da ćemo na jesen imati potpuno novu situaciju, jer ova vlada ne bi trebalo da nastavi“, rekao je šef poslaničke grupe LDK Arben Gaši.

Ali da učini ovu političku promenu, LDK nema drugih opcija, osim inicijative nepoverenja AAK, u čiji uspeh još uvek sumnjaju.

„Videćemo da li će na jesen biti testa unutar LVV (Samoopredeljenja), ko će izaći i glasati za predlog za rušenje vlade. Inače je nemoguće, potrebni su nam ljudi iz LVV-a koji će rušiti Vladu“, poručio je dalje Gaši.

Ali, inicijator ovog predloga, Alijansa za budućnost Kosova (AAK), uvereniji je da će prikupiti glasove 61 poslanika za smenu vlade.

„Razgovore koje sam imao sa opozicijom, oni imaju spremnost, ali nisu stavili potpise. Mislim da će ta spremnost biti sprovedena u septembru i onda ćemo ga kroz predlog razrešiti“, rekao je šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri.

I PDK je rekla da će se angažovati u tom pravcu ulažući napore da obezbede glasove nekih poslanika Samoopredeljenja.

„Verujem da ćemo imati ljude koji se pozivaju na razum, zdrav razum i koji postaju deo veće koalicije i da pošalju zemlju na izbore, a koaliciju ‘Zdravo’ pošalju kući“, rekao je šef poslanika PDK, Abeljard Tahiri.

Za rušenje Kurtijeve vlade, opozicija se izjasnila da se ne oslanja na glasove Srpske liste.

Tri opozicione stranke trenutno imaju 42 poslanika. A da bi predlog bio uspešan, potrebni su im i glasovi 19 drugih poslanika.

Izvor :
KoSSev, Koha