OEBS: Ne možemo da sprovedemo prikupljanje glasačkih lisitića bez saglasnosti svih strana

Misija OEBS-a na Kosovu oglasila se zvaničnim saopštenjem dan uoči referenduma  o ustavnim promenama u Srbiji, a  u vezi sa glasanjem na Kosovo. Navodi se da OEBS pažljivo prati nedavna dešavanja u odnosu na srpski referendum.

“Misija OEBS-a bila je spremna da sprovede operaciju prikupljanja glasačkih listića u skladu sa prethodnim presedanom i uz saglasnost svih relevantnih institucija, i zaista je ponudila da to učini”.

Kako se navodi osnovni uslov za sprovođenje takve operacije je saglasnost svih strana.

“U nedostatku saglasnosti, nije moguće da misija sprovede operaciju takve veličine, koja treba da podrži najviše profesionalne izborne standarde. Štaviše, u vreme pandemije, planiranje i sprovođenje takve operacije zahteva dodatno vreme kako bi se osigurala bezbednost izbornog osoblja i birača. U nedostatku potrebne saglasnosti, kao što je jasno stavljeno do znanja u prethodnim izjavama, i kako je saopšteno svim stranama, nije se pokazalo da je moguće da Misija sprovede ovakvu operaciju ovom prilikom”.

Dodaje se i da je šef Misije OEBS-a na Kosovo Majkl Devenport  ponovio ovu poruku u pismu Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju 14. januara, a ambasador je jutros 15. januara ponovio poziciju u telefonskom razgovoru sa  Petrom Petkovićem.

Izvor :
Medija centar Čaglavica