Site icon Medija centar

Odbrana: Šalja nije zločinac, već borac za slobodu protiv srpske agresije

Odbrana bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje, optuženog za zločine u Albaniji, 1999, tvrdila je danas, pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da Šalja „nije zločinac“, već „borac za slobodu protiv agresije“ srpskih snaga na Kosovu.“Šalja nikada nije napao civile, ni Srbe samo zato što su Srbi…On nije zločinac…Branio je sebe i svoje rođake“, rekao je branilac Žan-Luj Žilisen u uvodnoj reči na početku suđenja.

Branilac je kazao da Šalja „nije monstrum, već samo čovek“.

Šalja (54) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistva počinjena između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK, Albancima i Romima, u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

„Šalja negira da je ikada učestvovao u bilo kakvom ispitivanju ili mučenju u bilo kom obliku“, naglasio je branilac Žilisen.

Šalja, po njegovom advokatu, nije video, ni znao da je u fabrici metala u Kukešu postojao bilo kakav pritvor za osobe koje je, po optužnici, OVK smatrala „špijunima“ i „kolaborantima“.

Odbrana je naglasila da Šalja „nikada nije napao nikoga“, već se pridružio OVK i „oružanom otporu“ da bi branio svoj narod od agresije srpskih vlasti smišljene da masovnim zločinima proteraju Albance s Kosova.

Advokat Žilisen rekao je da je u fabrici metala u Kukešu bio logistički i regrutacioni centar OVK, u kojem Šalja, međutim, nikada nije imao komandnu ni odgovornu ulogu.

Optuženi je, po odbrani, tu samo „prolazio s vremena na vreme“.

„Njegove veze s fabrikom metala u Kukešu su nepostojeće“, tvrdio je branilac Žilisen.

Optužbe da je Šalja, sa svojim ljudima, noćima ispitivao i zlostavljao pritvorenike, zastupnik odbrane je odbacio kao „apsolutno nemoguće“ i „zasnovane na glasinama“.

Posle uvodne reči odbrane, sudu će se obratiti optuženi Šalja.

Šalja (54) je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999., tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

„Fabrika metala u Kukešu služila je za pritvaranje i ispitivanje osoba osumnjičenih da su sarađivale sa SR Jugoslavijom i Srbijom ili da nisu podržavale OVK. Zločine iz ove optužnice počinili su izvesni pripadnici OVK nad pritvorenim osobama. Žrtve ovih zločina bile su državljani SRJ i nisu učestvovale u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Iz navoda da su Šalja i saučesnici „optuživali pritvorenike da su sarađivali sa srpskim vlastima i/ili da nisu podržavali OVK“, može se zaključiti da su žrtve bile većinom kosovski Albanci.

Radi zaštite identiteta, imena žrtava i većina detalja o zločinima izostavljeni su iz javnosti dostupne verzije optužnice.

Šalja je optužen kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo „ispitivanje i zlostavljanje pritvorenika“.

Kao Šaljini saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni Sabit Geci i Đemšit Krasnići i drugi neimenovani pripadnici OVK.

Prema optužnici, Šalja je sa saučesnicima u maju i junu 1999. nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pritvorenike su držali „pod nehumanim uslovima“, bez dovoljno hrane, vode, sanitarnih objekata, higijene i medicinske nege.

Šalja i saučesnici redovno su „napadali pritvorenike fizički – prebijanjem raznim predmetima – i psihološki – pretnjama smrću i teškim telesnim povredama, zastrašivanjem, maltretiranjem, ispitivanjem i nasilnim iznuđivanjem izjava i priznanja“.

Pripadnici OVK su surovo postupali prema prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede „palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima“.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“. Juče je u sudnici ponovio da su optužbe „izmišljene“.

Raspravnim većem koje sudi Šalji predsedava Mapi Feld Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.

Exit mobile version